ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

RoboCop vs RoboCop

Tobias Berg · 6 Feb 2014
Uppdaterad 11 Feb 2014

I kväll har den nya RoboCop-filmen premiär. Metro har jämfört plåtpolisen från 1987 med Joel Kinnamans moderna robotsnut för att se hur årets storfilm står sig mot klassikern.

klar

Artikellänk är kopierad

Regissörerna:

RoboCop var regissören Paul Verhoevens första Hollywoodfilm och stora genombrott.   Hans satiriska framtidsvision, där ett samvetslöst företag tagit över Detroitpolisen och använder den för egen vinning, blev en hit hos publiken och kritikerna. Nu gör den brasilianske regissören José Padilha Hollywooddebut med sin tolkning av Robocop. En tolkning som tar upp den amerikanska användningen av drönare.

Rustningen:

Den gamla Robocop-rustningen var en tung och kantig sak i blank metall vars främsta styrka var att ta emot stryk. I år ser vi två varianter, en metallfärgad rustning som påminner om orginalet och en svart, modernare, mer slimmad och rörlig rustning.

– Den tidigare versionen var mer robotkostym. Den här ska efterlikna en manskropp uthuggen i ett hårt material. Den är mindre naiv och serieteckningsaktig, säger Anna Hagert, kostymör för bland annat ”Himlen är oskyldigt blå” och ”Skenbart”.

Fordonen:

I originalet åker RoboCop runt i en vanlig polisbil, en ganska trött mattsvart Ford Taurus. I den nya upplagan har man valt att ”hotta” upp RoboCop genom att ge honom en motorcykel. En svart-röd kolfiberhistoria med röstigenkänning och en topphastighet på 397 km/h. 

Stjärnorna:

Den första RoboCop-filmen saknade jättestjärnor och blev ingen språngbräda för Joel Kinnamans föregångare Peter Weller. Mest iögonfallande är kanske att se Kurtwood Smith (Red Forman i ”That 70’s show”) som psykopatisk knarklangare. I årets upplaga ser vi stora namn som Gary Oldman, Micheal Keaton och Samuel L Jackson och Joel Kinnaman är kontrakterad för uppföljare. Det kan bli svenskens stora genombrott.

Kvinnorna:

I originalet slåss RoboCop tillsammans med sin kvinnliga kollega Anne Lewis. Hon har dock döpts om till Jack i årets film. I den kvinnliga huvudrollen hittar vi istället Abbie Cornish som spelar RoboCops fru. En roll som får betydligt mer plats i årets film. Enligt regissören José Padilha är tanken att belysa RoboCops mänskliga aspekter mer än föregångaren.

Budget:

Inte helt oväntat är budgeten för den nya RoboCop-filmen betydligt högre än de 13 miljoner dollar som satsades på originalet 1987. Enligt LA Times beräknas budgeten ligga på runt 120 miljoner dollar. Det återstår dock att se om den nya filmen blir en lika bra affär. Originalet spelade in fyra gånger sin budget. 

Tagline:

Namnet RoboCop osar av 80-tals action och originalet hade även en 80-tals osande tagline: ”Part man. Part machine. All cop.”

I affischerna för den nya filmen har det synts två taglines. Dels den något intetsägande ”Crime has a new enemy” och dels ”Your move”, en klassisk replik från första filmen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro