ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Robot ska bygga framtidens hus

Per-Johan Thörn · 4 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Här jobbar roboten

Här jobbar roboten Foto: Skanska


klar

Artikellänk är kopierad

ARBETSKRAFT. Det råder personalbrist inom byggbranschen. Bostadsbyggandet ökar och därmed även behovet av arbetskraft. Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) delar två gånger om året ut en frågeenkät till byggföretag. I den senaste upplever hälften av de 900 svarande företagen en brist på arbetskraft.– Det är en fördubbling på två år, säger Hans Tydén, utredare på Ams.

Under 1990-talet var det överskott på byggnadsarbetare. Många valde då att lämna branschen. Nu har Skanska skapat en robot som ska revolutionera byggandet.– Byggindustrin går för högtryck. Vi kommer att få brist på arbetskraft, resurserna kommer inte att räcka till. Därför måste vi hitta en typ av mekanisering, säger Pertti Johansson, chef för den grupp på Skanska teknik som har utvecklat roboten.Genom arbetsmetoden Lyftet, som roboten är en del av, växer huset från marken. Roboten bygger våningarna på markplanet och fyra pelare lyfter successivt byggåt uppåt.– Man kan använda den till i princip vad som helst, exempelvis bostäder och kontorshus. Förutsättningen är att det är prefabricerade element. Konceptet är tänkt för flerplanshus där det finns en typ av återupprepningseffekt, säger Pertti Johansson.

Fördelarna med tekniken är många. Skanska räknar med att bygga snabbare och behöva mindre personal. Ett femvåningshus med sex lägenheter på varje våning tar normalt ungefär ett år att bygga. Med den här tekniken tror man att det istället ska ta så kort tid som fem månader och att personalbehovet minskas från 20 till 4 personer.– Visionen är att man ska kunna trycka på en knapp och sedan lämna huset, säger Martin Blohm, konstruktör i arbetsgruppen. Hur mycket pengar arbetssättet kan spara är däremot oklart. Genom att taket monteras först behöver man aldrig göra uppehåll i byggandet för att det regnar. Arbetsmiljön blir även säkrare när väggarna monteras i markplanet.– Det är tungt och farligt att putta in elementen högt upp i luften. Nu slipper vi det, säger Martin Blohm.

Idén kommer från Rikard Espling, avdelningschef för hus och bostad på Skanska teknik. Han har drömt om arbetssättet i flera år.– Om man tänker kreativt och okonventionellt är de här idéerna ganska uppenbara, säger Rikard Espling.Ungefär hälften av landets byggnadsarbetare jobbar tills de är 62-63 år medan resten slutar tidigare, enligt Anders Bäckström, utredningschef på Svenska byggnadsarbetareförbundet. Att roboten ersätter en mängd personer som skulle behöva jobb ifall trenden vänder och det blir ett överskott på personal ser Rikard Espling inte som ett problem.– Vi har inte ett samhällsansvar på det sättet att vi måste sysselsätta en massa människor. Det är ganska tufft att vara byggnadsarbetare så allt som gör arbetsmiljön tryggare och säkrare är bra, säger han.

Så här går Lyftet till. Först byggs taket som lyfts upp på fyra pelare. Roboten placerar sedan ut väggar och inventarier på våningen under. När allt sitter där det ska lyfts huset igen och lämnar plats för en ny våning. Samtidigt som roboten sätter upp nya väggar jobbar målarna på våning två. När våningen kommer till det tredje planet är den färdig.
Så här går Lyftet till. Först byggs taket som lyfts upp på fyra pelare. Roboten placerar sedan ut väggar och inventarier på våningen under. När allt sitter där det ska lyfts huset igen och lämnar plats för en ny våning. Samtidigt som roboten sätter upp nya väggar jobbar målarna på våning två. När våningen kommer till det tredje planet är den färdig.Foto: Tomas Öhrling
klar

Artikellänk är kopierad

Per-Johan Thörn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro