ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Robot-skyltdockan spionerar på dig

Tomas Lundin · 21 Nov 2012
Uppdaterad 21 Nov 2012
docka1024

docka1024


klar

Artikellänk är kopierad

eyesee
eyesee

Känner du ibland att skyltdockorna stirrar på dig? Det kanske de gör.

Märken som Benetton har nu börjat med skyltdockor som tittar på de som tittar på dem. En kamera i dockans huvud kan läsa av betraktarnas ansiktsuttryck och ögonrörelser. Det gör att butiken kan samla in data vilka exponeringar som är effektiva.

Dockan EyeSee kostar runt 40 000 kronor och än så länge är det lyxmärken med dyra produkter och dyr skyltfönsterhyra som har nappat. Experterna är kluvna när det gäller den tjuvkikande dockan.

– Mjukvara som kan hjälpa till att profilera människor, samtidigt som deras identitet hålls hemlig är fantastisk, säger Uché Okonkwo, chef på konsultföretaget Luxe Corp, till Bloomberg.

Andra handlare tycker att spiondockorna är att gå ett steg för långt och misstänker att tilltaget kan slå tillbaka mot företaget om kunderna känner sig övervakade.

Anonymiteten i sig är ingen garanti. Med teknologi för ansiktsigenkänning bör det bara vara en tidsfråga innan data från dockorna exempelvis kan matchas mot personers facebookprofiler, det är bara klåfingrigheten som sätter gränser.

Den italienska tillverkaren Almax testar nu att lägga till ytterligare ett sinne på sina dockor, enligt Bloomberg. EyeSee har utrustats med “öron” som kan tjuvlyssna på vad fönstertittarna säger om varorna i skyltfönstret.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro