ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Robotar kan ersätta laboratorietest på djur

Metroteknik.se · 15 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Om den amerikanska forskningen går som den ska kommer tester på råttor och andra djur i framtiden ersättas av tester utförda av robotar. 

Om den amerikanska forskningen går som den ska kommer tester på råttor och andra djur i framtiden ersättas av tester utförda av robotar.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Farliga kemikalier testas nästan alltid på djur. Men nu har amerikanska forskare kommit på hur robotar kan ersätta djurtesterna. Allt från vanliga hushållskemikalier till bekämpningsmedel testas på levande djur innan de får säljas för användninga av människor. Men djurtester är dyrt, plågsamt för djuren och tar lång tid. Därför har två amerikanska myndigheter nu börjat undersöka möjliheten att låta robotar testa kemikalierna. – Historiskt sett har man alltid avgjort hur giftiga olika kemikalier är genom att injicera giftet i laboratorie-djur och sedan se om djuret blir sjukt, och studera hur djurets vävnad beter sig, säger dr Francis Collins, chef för National Human Genom Research institute vid amerikanska National Instiute of Health, till BBC. Forskarna tror att robotar som testar kemikalier skulle spara både tid och pengar.– Även om djurtester har gett oss viktig information så är det väldigt dyrt och tidskrävande. Ändå kan det inte alltid peka ut vilka kemikalier som kommer vara giftiga för människors, säger Francis Collins.Robottesterna kommer göras genom att den substans som ska testas blandas med mänsklig vävnad. Höghastighetsrobotar kommer sedan att analysera testerna ungefär 10 000 gånger på en dag. Det går att jämföra med de 10 till 100 prover som går att få från en laboratorieråtta på samma tid. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metroteknik.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro