ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Robotar som gissar

Metroteknik.se · 10 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Två robotar från Robot-SM som avgjordes på Chalmers förra veckan. Kanske kan de lära sig hitta bättre med George Lees forskningsresultat. 

Två robotar från Robot-SM som avgjordes på Chalmers förra veckan. Kanske kan de lära sig hitta bättre med George Lees forskningsresultat.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

ROBOTAR. Amerikanska forskare har utvecklat robotar som gissar hur de ska ta sig fram i områden de inte känner till. Maskinerna skapar en karta över ett område de navigerat sig igenom, och använder den sedan som referens när de försöker gissa hur ett nytt område borde se ut, skriver New Scientist. – Roboten kommer till ett nytt område och tänker: "Hmm, det här är väldigt likt något jag har sett tidigare. Jag behöver inte utforska rummet eller hörnet". Och det gör att den får tid över att utforska andra saker, säger George Lee, professor vid Purdue Universitetet till BBC.

De flesta rörliga, självnavigerande robotar använder en teknik som kallas SLAM (Simultaneous Localisation and Mapping). Då bygger roboten en karta med hjälp av sensorer när den kommer till ett okänt område, och efter det kan den försöka lista ut var i "terrängen" den befinner sig. Processen tar ofta väldigt lång tid eftersom roboten behöver samla in väldigt stora mängder information innan den kan räkna ut var den är. Med den nya teknik som forskare vid Purdue universitetet i Indian har utvecklat går det mycket snabbare. Roboten gör en tvådimensionell karta över områden den redan känner till. När den sedan stöter på ett område den inte känner igen använder den istället sin tidigare erfarenhet för att gissa.

Forskarna har testat modellen både i en datorsimulation och med riktiga robotar inne på universitetet.– Inomhus, exempelvis i en kontorsbyggnad fungerar det riktigt bra. Men utomhus där omgivningen inte är lika repetitiv var resultaten inte riktigt lika bra, säger George Lee. Självnavigerande robotar kan ha många användningsområden menar Lee. Det amerikanska försvaret håller exempelvis på att utveckla självkörande bilar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Metroteknik.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro