ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Robotarm som styrs av tankar

Victoria Gillberg · 11 Okt 2011
Uppdaterad 11 Okt 2011

Senaste inom protesforskning. En robotarm som styrs av hjärnan kan hjälpa förlamade.

klar

Artikellänk är kopierad

Tim Hemmes är totalförlamad. Efter en motorcykelolycka kan han varken röra armar eller ben. Men nu kan han sträcka ut en arm och ta sin flickväns hand. Forskare har tagit fram en armprotes som styrs av tankar.

– Det var inte min arm utan min hjärna, mina tankar. Jag flyttade något, säger Hemmes.

– Jag kan inte beskriva i ord hur jag kände i det ögonblicket. De orden finns inte.

Hemmes deltar i en studie där man testar tankestyrda proteser. Forskare har kombinerat den senaste typen av armproteser och små datachip som opererats in i hjärnan. Datachipen förmedlar hjärnans signaler till robotarmen som sedan utför rörelsen.

I Pittsburgh lärde de först apor att mata sig själva med marshmallows genom att tänka robotarmen till rörelse. Fortfarande är modellerna bara på teststadium men de ansvariga forskningsteamen på Pittsburghs universitet tror att de kan förändra livet för förlamade människor.

Frågan är om den här typen av tankeproteser kommer att bli så effektiva att de kan erbjuda förlamade de snabba och komplicerade rörelserna som de skulle behöva i sin vardag.

Tim Hemmes är positiv. – Det här kan förändra mitt liv. Det första jag ska göra om jag får mina armar tillbaka är att krama min dotter.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro