ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Roboten gör jobbet

Ola Jacobsen · 25 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
– Robotar är inte så läskiga som folk tror. De är betydligt dummare också. I alla fall än sålänge, säger Anders Thunell, forskningsingenjör på Robotdalen som hjälper IB Cleaning robotisera sin idé.

– Robotar är inte så läskiga som folk tror. De är betydligt dummare också. I alla fall än sålänge, säger Anders Thunell, forskningsingenjör på Robotdalen som hjälper IB Cleaning robotisera sin idé. Foto: Ola Jacobsen


klar

Artikellänk är kopierad

I en hall i Västerås står en liten städrobot. Det ser oansenlig ut men kan inom några år förändra hur vi hanterar containrar i världens största hamnar. 

Roboten, som är framtagen med hjälp av Robotdalen, blästrar automatiskt containrarna rena med riskornsstora ispellets gjorda av koldioxid.

– Istället för att högtryckstvätta med lösningsmedel och vatten, och behöva separera restvattnet och torka containrarna kan vi göra rent en 20-fotscontainer på 10–15 minuter. Sen är det bara att dammsuga ut smutsen, säger Erik Jansson, marknadschef på IB Cleaning.

Containrar som ska frakta livsmedel måste ofta tvättas mellan varje lastning för att undvika smittspridning mellan kontinenterna. Företaget håller nu på att bygger en fullskaleprototyp av sin städrobot i Västerås.

I vår ska den testas i Sverige för att i september vara på plats i Jebel Ali-hamnen i Dubai, världens nionde största containerhamn. Där ska roboten dels testas under verkliga förhållanden och samtidigt fungera som försäljningsanläggning.

– Det största hindret nu är att säkerställa finansieringen av utvecklingen. Vi har potentiella kunder som står och applåderar vid sidan av men har inte skrivit några kontrakt eftersom vi inte har någon produkt ännu, säger Erik Jansson.

Att projektet inte skulle hålla tekniskt är däremot helt osannolikt.

– Vi använder bara väletablerad teknik. Både robot och kompressor har funnits i tiotals år, vi kommer fixa det här.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro