ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Roboten som lär barnen engelska

Elisabeth Braw · 27 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Koreanska förskolebarn med sin nya lärarassistent – roboten Irobiq.

Koreanska förskolebarn med sin nya lärarassistent – roboten Irobiq. Foto: Metro World News


klar

Artikellänk är kopierad

Robotar är inte längre skramliga metallådor med maskinliknande röster. De svabbar golv, spelar fotboll, pratar med barn, och hjälper de äldre. Och snart kommer de att klara av ännu mer imponerande uppgifter, som att sköta läxläsning och städa hela hem.

I koreanska förskolor leker de små barnen med en snäll och något knubbig lärare. Han ger instruktioner, sjunger med dem och tar bilder på barnens arbete. Men det här är inte en vanlig lärare. – 700 koreanska förskolor använder i dag vår Irobiq, förklarar Kyung Chul Shin, vd på den koreanska robottillverkaren Yujin Robot.– Mänskliga lärare har så klart ett bättre samspel med barn än vad robotar har, men robotar kan hjälpa lärarna att göra mer. På landsbygden, där det är brist på lärare, är detta särskilt viktigt.

Kinesiska och taiwanesiska förskolor använder även de Irobiq, och ett franskt företag har licensierat den för användning i Frankrike. Snart kommer Yujin Robot att lansera en modell som ska att lära barn engelska. – I framtiden kommer våra robotar att ha känslor, så att barnen känner att de kommunicerar med den, säger Shin.

I hemmet kan Irobiq extraknäcka som en butler. Och där är han i gott sällskap: Mer än fyra miljoner robotar dammsuger och skurar i dag golv i folks hem. – Framstegen inom robotteknik har varit enorm, säger Henrik Christensen, professor i robotik vid Georgia Tech.– I dag kan robotar göra ett brett spektrum av dagliga arbetsuppgifter. De kan plocka upp saker från golvet, plocka undan din disk och ge dig din medicin.

Christensens team har konstruerat flera sådana robotar, bland annat en som gör och serverar kaffe. Japanska forskare presenterade nyligen en robot som tvättar ditt hår.

Samtidigt som världens befolkning åldras, kommer behovet av hemhjälp – och därmed robotar – att skjuta i höjden. – Hundar och tränade apor kan hjälpa de äldre, men de är dyra och varar inte särskilt länge, säger Christensen.– Sjuksköterskor kan hjälpa människor att klä på sig, men du kommer inte ha en sjuksköterska som ger dig ett glas vatten varje gång du är törstig.

En robot som hjälper dig i hemmet kostar omkring 10 000 dollar. Dagens robotar känner igen ansikten, talar flera språk och har en lång batteritid.

Uttröttade kontorsanställda kommer att kunna be en robot att städa deras hus. De kan ringa roboten och be den kolla om kaffebryggaren är avstängd eller instruera den att se till att barnen gör sina läxor.

Men en färsk undersökning har nu avslöjat vilket slags robot som människor helst vill ha: en som stryker kläder.

Hallå där Chris Carbone...

...framtidsforskare på Innovaro Vad kommer robotar att göra i framtiden?– Tidigare fanns det två typer av robotar: leksaksrobotar och industrirobotar. Nu möts de i mitten och resultatet blir personliga robotar. De är inte längre begränsade till att bara kunna en sak, exempelvis att dammsuga ett rum. I framtiden kommer de att kunna dammsuga hela ditt hus, och sedan gå ut och röja i din trädgård.

Finns det någon efterfrågan på personliga robotar?– Ja, särskilt sällskapsrobotar har en enorm potential att bli populära. Fler och fler människor lever ensamma och de hungrar efter social interaktion, om än med en robot. Och människor skiljer allt mindre på  den verkliga världen och den virtuella världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro