ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Roboten som ska lasta ur containrar

Erik Söderholm · 1 Feb 2011
Uppdaterad 11 Feb 2011
Att lasta ur containrar är tungt. Nu har Örebro universitet fått pengar för att ta fram en robot som gör jobbet.

Att lasta ur containrar är tungt. Nu har Örebro universitet fått pengar för att ta fram en robot som gör jobbet. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Örebro universitet får nio miljoner i bidrag till robotforskning. Ny robot ska lasta ur containrar.

Målet med Roblog-projektet är att ta fram en robot som kan lasta ur containrar. Fördelen mot att lasta manuellt är att hälsoriskerna och arbetskostnaderna minskar.

Roblog ska se tredimensionellt, undvika hinder och göra nya planer om något går fel.

I projektet ingår flera europeiska universitet och företag inom logistikbranschen som får dela på 50 miljoner kronor från EU-kommissionen.

Örebro universitet får nio miljoner av bidraget och ska utveckla sensorer som ser innehållet i containern. Sedan avgör systemet vad som ska lastas av först.– Den svåraste utmaningen blir att hantera förpackningar som inte är hårda, som kaffesäckar. Vi jobbar med ett kaffeföretag för att lösa det, säger forskaren Achim Lilienthal vid Örebro universitet.

Fyra personer ska anställas i projektet som pågår i fyra år och sker i samarbete med företag i logistikbranschen. Allt koordineras av Fachhochschule Reutlingen i Tyskland.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Söderholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro