ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Roboten tar över jobb i socialtjänsten – personal säger upp sig i protest

Malin Jansson · 5 Feb 2018
Uppdaterad 5 Feb 2018
Algoritmen, eller den så kallade roboten, läser av vilka utgifter medborgaren ansökt om, upprättar en beräkning, kontrollerar inkomst och kollar om personen står till förfogande på arbetsmarknaden.

Algoritmen, eller den så kallade roboten, läser av vilka utgifter medborgaren ansökt om, upprättar en beräkning, kontrollerar inkomst och kollar om personen står till förfogande på arbetsmarknaden. Foto: Shutterstock


I Trelleborg är det en robot som avgör om en person får socialbidrag eller inte – en modell som svenska kommuner väntar ivrigt på att ta efter. Men alla är inte lika entusiastiska, i Kungsbacka har 12 av 16 socialsekreterare sagt upp sig i protest. "Kommer inte att göra rättssäkra bedömningar", säger Inger Grahn, ordförande för akademikerförbundet SSR.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan sommaren 2017 är det i Trelleborg en robot som sköter ansökningarna om försörjningsstöd. Något som gjort att antalet handläggare som jobbar med socialbidrag dragits ner samtidigt som kommunen haft möjlighet att hantera fler ansökningar, det skriver Sydsvenskan. 

Algoritmen, eller den så kallade roboten, läser av vilka utgifter medborgaren ansökt om, upprättar en beräkning, kontrollerar inkomst och kollar om personen står till förfogande på arbetsmarknaden. Enligt kommunen får den som ansökt nu svar inom 24 timmar.

– Det är där den riktiga skillnaden uppstår för medborgarna. Att man inte behöver sitta hemma och grubbla – vad blir mitt beslut, får jag pengar eller inte? Det vet du inom 24 timmar och därför kan du fokusera mer på att komma ut i arbete, säger Eleonore Schlyter, enhetschef på Trelleborgs arbetsmarknadsförvaltning, till Sydsvenskan.

Frågan om försörjningsstöd flyttade in på arbetsmarknadsförvaltningen för drygt tio år sedan, och från 2015 ansöker medborgarna om bidrag genom en e-tjänst. Roboten är ytterligare ett steg i ledet mot en mer digitaliserad verksamhet där anställda istället flyttats över till tjänster vars huvudfokus är att hitta jobb.

Den så kallade Trelleborgsmodellen, som projektet kommit att kallas, har fått spridning till andra kommuner i landet. Enligt Sydsvenskan är Växjö och Nacka på god väg att införa liknande lösningar.

En av de kommuner som nappat är Kungsbacka. Roboten är tänkt att tas i bruk i maj – men där har automatiseringen inte mötts med en lika stor entusiasm och 12 av 16 socialsekreterare har sagt upp sig i protest.

I samband med införandet av roboten kommer individ- och familjeomsorgen, precis som i Trelleborg, att flyttas till gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen. Inger Grahn, ordförande för akademikerförbundet SSR, menar att det där inte finns tillräckligt med kompetens.

– Man kommer inte att göra rättssäkra bedömningar där hela individens perspektiv beaktas. Sjukdomshistoria, barns behov, krisreaktioner – detta kommer inte att tas hänsyn till, säger hon till SVT Nyheter Halland.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro