ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Robotsäl ska bota deprimerade kineser

Johan Nylander · 17 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Babysälarna från Japan som ska hjälpa deprimerade äldre kinseser i Hong Kong utvecklades ursprungligen för att trösta patienter på sjukhus och barn på daghem.
Babysälarna från Japan som ska hjälpa deprimerade äldre kinseser i Hong Kong utvecklades ursprungligen för att trösta patienter på sjukhus och barn på daghem.Foto: Itsuo Inouye/AP/TT

Vem blir inte emotionellt berörd av att sitta med en mjuk gullig sälunge i knäet? Nu ska de äldre i Hong Kong som lider av depression och demens behandlas med hjälp av att umgås med en liten vit sälunge. Det är dock ingen säl av kött och blod — utan en japansk robot.

Husdjur och andra djur används ofta vid olika slags terapier för att förbättra patienters sociala, emotionella eller kognitiv funktion.

Men japanen Takanori Shibata, uppfinnare av den mekaniska sälen, menar att robotar är mer praktiska än riktiga djur eftersom patienterna inte kan bli bitna, rivna eller smittade av olika sjukdomar, skriver South China Morning Post. Samtidigt är det många ålderdomshem och sjukhus som inte tillåter husdjur.

Robotsälen reagerar på ljud, vidröring, ljus och värme. Den kan gläfsa och ge från sig olika ljud, precis som en liten sälunge.

Reaktionerna har varit positiva, skriver tidningen. Av de 23 patienter som hittills behandlats med hjälp av den mekaniska sälen har 80 procent visat förbättrade resultat.

Jean Woo, projektledare vid pensionärsorganisationen Cadenza, framhåller att sälungen lett till “stor förbättring i vården” för demenssjuka i behov av mental och fysisk stimulans.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro