ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Robotstädare rensar upp på Örebros gator

TT · 22 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Robotarna visas upp i Italien.

Robotarna visas upp i Italien. Foto: Dustbot


klar

Artikellänk är kopierad

De ska sopa, dammsuga och mäta föroreningar på gator och torg — och om du skickar ett sms eller ringer kommer de till och med fram till dig så du kan kasta skräp. Sommarjobbare? Nej, i sommar tar robotarna över i Örebro.– De kommer ut i centrala Örebro den 25 juli, och kommer att fortsätta i några dagar, säger Håkan Zaring, chef för underhållet av parker och gator i Örebro kommun, till TT.

De två robotarna — varav den ena är cirka 110 centimeter hög och den andra 40 centimeter hög — ska sopa, dammsuga och städa på Köpmangatan och Stortorget i Örebro. Robotarna — som tidigare testats i Sydkorea, Italien och Japan — gör Sverigepremiär i Örebro.

Städrundorna ingår i ett forskningsprojekt — Dustbot — som pågår vid ett antal utländska universitet samt vid Örebro universitet, som har högt internationellt anseende inom robotteknik.

De högteknologiska renhållningsarbetarna som ska slava i sommar läser av olika slags luftföroreningar och kan larma vid höga halter. De har också Örebros stadskarta inprogrammerad, och agerar i ett avancerat trådlöst och lokalt nätverk som är kopplat till både GPS och internet.

Men absolut mest populär kan nog sms-styrningen bli. När någon skickar ett sms eller ringer till centralen i det lokala nätverket läser detta av positionen varifrån sms:et eller samtalet kom och roboten skickas dit.– Då kommer roboten dit och man kan kasta sitt skräp. Man programmerar in vilken sorts skräp det är på robotens display och sedan går den i väg och kastar skräpet i en container, säger Matteo Reggente, en av forskarna bakom projektet, till TT.

Håkan Zaring tycker att projektet ska bli spännande, och ser fram emot den högteknologiska städhjälpen.

Är det inte risk att sms- och telefontjänsten blir så populär att roboten får irra runt och blir utarbetad till slut?– Vi får se hur det går, jag har också funderat på det där.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro