ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rockig filmfestival

Emma Björkman · 8 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012
Brad Pitt i filmen ”Killing them softly” som visas på Stockholms filmfestival.

Brad Pitt i filmen ”Killing them softly” som visas på Stockholms filmfestival.


Stockholms 23:e internationella filmfestival är i full gång. Totalt 170 filmer från 40 länder visas fram till den 18 november. Här är årets filmfestival.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets tema är makt – hur speglas det?

Främst i sektionen ”Spotlight” med sina 12 filmer som visar upp maktstrukturer av olika slag. 

– Förutom den har vi ett stort antal seminarier där vi pratar om makt, vad makt betyder och filmiska förebilder och hur de påverkar oss i vårt dagliga liv, säger festivalchefen Git Scheynius.

Är filmfestivalens jämställdhetssatsning också en del av makttemat?

Ja, på ett sätt kan man se det så eftersom filmfestivalen använder sin makt för att lyfta fram rekordmånga kvinnliga regissörer. En tredjedel av filmerna som visas är regisserade av en kvinna. I tävlingssektionen har 40 procent av filmerna en kvinnlig regissör. Och sedan 2011 delar man ut ett långfilmsstipendium till en kvinnlig regissör. 

– Om vi kan bli helt jämställda? Inte så länge det görs färre filmer av kvinnor än av män, säger Git Scheynius.

Hur stor tyngd har festivalen internationellt?

Den kan givetvis inte mäta sig med de tyngsta festivalerna Sundance, Berlin, Venedig och Toronto. Sverige är ett litet land och festivalen är, trots sina 23 år, relativt ung, enligt Metros filmrecensent Elin Larsson.

– Jämfört med Göteborgs filmfestival, som är störst, har hållit på längre och har ett helt annat utbud, är Stockholms filmfestival mer som en rockig underdog.

Vilka är festivalens styrkor?

– Den ligger så sent på året och samlar guldkornen från de stora internationella filmfestivalerna. Den nosar upp nya filmskapare och är bra på att lyfta fram kvinnliga regissörer, säger Elin Larsson.

Vilken typ av filmer hamnar i tävlingssektionen?

De 20 filmer som tävlar om världens tyngsta filmpris bokstavligt talat – en 7,3 kilo tung bronshäst – har en sak gemensamt. De är alla gjorda av en regissör som gjort max tre långfilmer.

– Vi vill lyfta fram nyskapande regissörer som är i början av sina karriärer. De som visas i tävlingssektionen är de mest nyskapande filmerna som vi tror kommer att få stort genomslag efter festivalen. De är festivalens top notch kan man säga, säger Git Scheynius.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro