ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rockstjärnan blev lärare – nu ger han sin syn på skolan

Gustaf Larsson · 24 Sep 2018
Uppdaterad 24 Sep 2018
Gustaf Norén sin nya karriär: "Jag klär inte ut mig och låtsas vara rockstjärna".

Gustaf Norén sin nya karriär: "Jag klär inte ut mig och låtsas vara rockstjärna". Foto: IBL och Wikimedia/Antje Naumann


Musikern Gustaf Norén har lämnat livet i musikbranschens vagga bakom sig för att ge tillbaka till samhället. I dag är han bosatt i Borlänge och sysselsätter sig som musiklärare. Den stora skillnaden är att jag inte spelar cool längre”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

För fem år sedan bestämde sig Gustaf Norén för att lämna livet som rockstjärna bakom sig. Han slutade i Mando Diao, det band han som tonåring bildade med sin forne parhäst Björn Dixgård, och började arbeta som musiklärare.

– Den stora skillnaden är att jag inte spelar cool längre. Jag klär inte ut mig och låtsas vara rockstjärna. Nu har jag fem barn och hinner inte hantera känslan av hur andra uppfattar mig. Jag har cykelhjälmen på när jag handlar på Ica. Även om det säkert kan komma att uppfattas som coolt inom vissa kretsar, säger han.

quotation startDe flesta rockstjärnor måste skydda sin dåliga självkänsla med solglasögon och en tuff imagequotation end

Sedan i somras är han bosatt i sin hemstad Borlänge och undervisar musikelever på Rytmusgymnasiet. En ny fas i Gustaf Noréns liv, beskriver han.

– Om vi tittar tillbaka på mitt liv så har jag spelat musik i typ 30 år, och först nu börjar jag lära ut musik. Det innebär att jag är i samma fas av mitt utlärande som var jag med musiken vid sju års ålder, jag lär mig enormt mycket genom mina elever.

LÄS MER
Mando Diaos alla stilar

Du har tidigare berättat att du vantrivdes med rockstjärnestämpeln. Men hur tror du att eleverna ser på dig – som lärare eller rockstjärna?

– Det är en barriär som jag hoppas bryts ner med åren. De flesta rockstjärnor måste skydda sin dåliga självkänsla med solglasögon och en tuff image, och det kan vara obehagligt att bryta den trygghetsmuren så att du blir ocool.

Vill återförena dans och musik

Just nu håller Norén på med att utforma ett musikalprojekt med sina elever. Han beskriver det som hans ”stora mission i livet” just nu.

– Tanken med musikalen är att återförena dans och musik. I dagens musikbransch är de två som ett älskande par som sällan får träffa varandra. Tar du isär dem blir musiken som ett objekt, så jag vill hela tiden belysa för eleverna hur viktig dansen är för musiken.

På sidan om arbetet på Rytmus jobbar Gustaf Norén extra som lärarvikarie för att få ytterligare pedagogisk färdighet, förklarar han. Men hans syn på skolan är minst sagt tudelad.

– Jag tycker inte att skolan per se är viktig. En bok kan vara väldigt viktig, att kunna läsa kan vara väldigt bra. Men att kunna läsa kan också vara väldigt dåligt och böcker kan också vara väldigt farliga. Man kan inte säga att skolan är viktig bara så där, du kan lära dig livsfarliga saker där.

pil
Om Gustaf Norén

– 1981 föds Gustaf Norén i Borlänge. Han är äldre bror till Viktor och Carl Norén, även de musiker.

– 1996 bildas rockbandet Mando Diao, där Norén tillsammans med Björn Dixgård blir frontfigurer.

– 2002 får de sitt första skivkontrakt och släpper därefter nio album innan Norén hoppar av.

– 2015 lämnar Norén bandet för att medlemmarna hade ”olika syn på vad Mando Diao var”.

– 2018 flyttar Norén med sin familj, fru och fem barn, tillbaka till Borlänge från Stockholm, där han nu arbetar som musiklärare.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro