ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Röd-grön-rosa majoritet i Stockholm med en månad kvar till valet

Ulrica Widsell · 17 Aug 2014
Uppdaterad 17 Aug 2014

Valspurt. Ett röd-grön-rosa samarbete skulle få majoritet i Stockholm efter valet om knappt en månad, enligt senaste mätningen från Opinion Stockholm. S skulle tillsammans med MP,V och Fi få 51,2 procent av rösterna. 

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan förra Opinion Stockholm-mätningen i juni har socialdemokraterna ökat med 3,2 procentenheter till 22,9 procent medan moderaterna har tappat och får 23,5 procent av stockholmarnas röster i undersökningen. Alliansen hamnar tillsammans på 38,8 procent, vilket öppnar för en röd-grön-rosa majoritet. Fi har backat något sedan i juni och ligger på 5,1 procent. Miljöpartiet backar också och skulle få 15,5 procent i mätningen.

Karin Wanngård, (S), oppositionsborgarråd i Stockholm är tveksam till ett röd-grön-rosa samarbete.

– Det får vi se efter valet. Det är väljarna som avgör styrkeförhållandena. Miljöpartiet är de som ligger oss närmast, men jag skulle hellre se att vi kunde bryta upp blockpolitiken i Stockholm och jag är nyfiken på samarbete med exempelvis Folkpartiet, säger Karin Wanngård.

Opinion Stockholms mätning gjordes mellan 7 och 14 augusti.

– Detta är en ögonblicksbild av opinionsläget. Andra mätningar över opinionsläget som gjordes i augusti visar på samma tendens. M och MP tappar, S och SD går fram, säger Axel Lagerbielke, analytiker på Opinion Stockholm.

Moderaternas stöd hos Stockholmsväljarna är betydligt lägre än i de två senaste kommunalvalen.

– Det är katastrofalt låga siffror så här nära valet för Moderaterna som brukar ligga runt och över 30 procent i Stockholm. Det är svårt att se någon direkt förklaring mer än att väljarna är lite trötta på dem. Det finns en underliggande känsla att det är dags för maktskifte, säger Svend Dahl, statsveterare och chef för Liberala nyhetsbyrån.

Moderaterna hoppas på de väljare som ännu inte bestämt sig.

– I nuläget ser det ju ut som att det är en bit kvar att gå, men det är nu många börjar fundera på vad de ska välja och många är osäkra, säger Torsten Svenonius, analyschef för Moderaterna i Stockholm

Sverigedemokraterna har enligt undersökningen ökat sitt stöd i Stockholm under sommaren från 5,9 till 7,9 procent.

– Det skulle vara deras genombrott i Stockholm. Det har dröjt och varit en eftersläpning jämfört med övriga landet. Tendensen har ju varit att det funnits mindre grogrund för främlingsfientlighet i Stockholmsområdet. Sverigedemokraterna har etablerat sig som parti, det kan göra att skämsfaktorn att rösta på dem har avtagit, säger Svend Dahl.

– En tänkbar förklaring till SD:s framgång just nu är den senaste tidens ökade nyhetsflöde kring flyktingar och krishärdar i världen. Det gör att flyktingfrågan åter har blivit aktuell vilket gynnar partier som har en stark åsikt i frågan, såsom SD. Framför allt är det tidigare M- och KD-väljare som röstar på SD i Stockholm, säger Axel Lagerbielke på Opinion Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro