ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Röda Korset: EU kan inte fortsätta se på när folk dör på flykten till Europa

Metro · 16 Mar 2016
Uppdaterad 17 Mar 2016

Foto: Montage/TT/Pressbild


klar

Artikellänk är kopierad

I dagarna går konflikten i Syrien in på sjätte året. Situationen där är desperat. Det råder brist på allt: mat, vatten, filtar, hygienartiklar och mediciner. Angrepp riktas mot civilbefolkningen, samtidigt som humanitär hjälp vägras. 60 procent av alla sjukhus är förstörda och de mest grundläggande samhällsfunktionerna har kollapsat. 7 miljoner människor är på flykt inom landet och tiotusentals människor saknas.

Så sent som i januari fick världen kunskap om den ytterst allvarliga humanitära situationen i de belägrade städerna Madaya, Foua, Zabadani och Kefraya. Människor svalt. De saknade rinnande vatten, elektricitet, mat, medicin och hygienartiklar. 

► LÄS MER: "Jag fanns inte där för att rädda min väns liv – så som han räddade mitt"

Invånarna i Madaya, som har varit belägrad sedan sommaren 2015, fick efter flera månader hjälp med mat, medicin, filtar, hygienkit och extra mjölk till småbarnen av Röda Korset och FN.

Vi måste dock minnas att detta var en punktinsats. För att människor ska överleva krävs att tillstånd för humanitär hjälp till de belägrade städerna ges regelbundet och utan åtskillnad. Röda Korset följer utvecklingen då situationen ändras från dag till dag samtidigt som oförutsägbarheten är en faktor att räkna med.

Dessvärre är det inte bara i dessa fyra syriska städer som människor befinner sig i en utsatt situation. Totalt är det en halv miljon människor som befinner sig i svåråtkomliga eller belägrade områden i Syrien i dag. 

Samtidigt tvingas många syrier att fly till EU. Och här finns det saker vi kan göra för att visa humanitet. Just nu står asylrätten på spel. 

Förra veckan träffades EU-ledarna och Turkiet. Av samtalen framkom bland annat att alla nya ”irreguljära migranter” som kommer till Grekland från Turkiet ska återsändas. För varje syrier som återsänds till Turkiet, åtar sig EU:s medlemsstater att ta emot en syrier, som vidarebosättning. Vidare ska kontrollen av yttre gränser, så som den följer av Schengenregelverket, intensifieras.

För Röda Korset är det uppenbart. Vi har ett ansvar för de som flyr. Och EU kan göra mycket mer:

För det första måste EU stå upp för asylrätten. Det är en grundläggande mänsklig rättighet. Alla asylsökande har rätt till en individuell och rättssäker prövning. Har man tagit sig till EU ska prövningen ske här. Ingen ska behöva skickas tillbaka från Grekland till Turkiet.

För det andra bör Turkiet inte betraktas som ett ”säkert tredjeland” för asylsökanden. EU:s asylprocedurdirektiv ställer upp en rad villkor för detta, bland annat att asylsökande ska ha en möjlighet att ansöka om flyktingstatus och erhålla skydd i enlighet med FN:s flyktingkonvention. Turkiet har skrivit under flyktingkonventionen men med en i detta sammanhang helt avgörande reservation: konventionen gäller bara för händelser som inträffat i Europa. Detta innebär att till exempel syrier, irakier, eritreaner och afghaner som flyr sina hemländer inte har möjlighet att ansöka om flyktingstatus och få skydd i enlighet med konventionen i Turkiet. Därmed kan Turkiet inte anses vara ett ”säkert tredjeland” för dessa och andra asylsökande från länder utanför Europa.

För det tredje måste EU skapa fler möjligheter till legala vägar. Krig och katastrofer gör att familjer splittras. I flyktens kaos lämnas de äldre kvar, barn tappas bort och syskon separeras. Krigets lagar säger att staterna ska underlätta för familjer som skingrats att återförenas. Att få återförenas med sin familj är också en av ytterst få legala vägar in i Europa. Familjeförening är vidare en förutsättning för en snabbare integration i det nya landet. Därför är det avgörande att väntetiderna hålls korta och att hindren för återförening är få.

► LÄS MER: Röda Korset dömer ut regeringsförslag

Vi kan inte fortsätta att se på när människor dör i Syrien eller på flykten mot en trygg plats i Europa. Det är dags att agera. Och det är bråttom. 

Anna Carlstedt

Ordförande, Svenska Röda Korset

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro