ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Röda korset: Skänk bara pengar

Peder Nääs Sundemyr · 19 Maj 2014
Uppdaterad 19 Maj 2014
Obrenovac, tre mil sydväst om Belgrad på måndagen.

Obrenovac, tre mil sydväst om Belgrad på måndagen. Foto: AP Photo


Många vill skänka mat och kläder till de översvämningsdrabbade på Balkan. Men risken är stor att hjälpen inte når fram, enligt Röda korset.

klar

Artikellänk är kopierad

Marija Antonijevic (i blått) och Natasa Mitrovic (beige) på Den Helige Savas Barnfond sorterar bland de insamlade sakerna.
Marija Antonijevic (i blått) och Natasa Mitrovic (beige) på Den Helige Savas Barnfond sorterar bland de insamlade sakerna.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Bosnier som fått lämna sina hem på grund av översvämningarna i en gymnastiksal i nordbosniska staden Odzak.
Bosnier som fått lämna sina hem på grund av översvämningarna i en gymnastiksal i nordbosniska staden Odzak.Foto: AP Photo/Amel Emric

Ett tjugotal personer har samlats i en kyrka i Helsingborg för att för att samla in mat, kläder och hygienartiklar till de översvämningsdrabbade i Serbien och Bosnien. Förnödenheterna kommer att skickas med bussar till de behövande på torsdag.

– Vi har fått in mycket grejer, mest kläder men tyvärr inte tillräckligt med barnkläder vilket vi vet behövs där nere, säger Kristina Marakovic, presskontakt på Den helige Savas barnfond, som håller i insamlingarna.

Röda korset tar inte emot gåvor i form av mat och kläder till de översvämningsdrabbade – bara pengar. Enligt organisationen kan det vara svårt att få in transporter i området på grund av förstörda vägar och mängden transporter som försöker passera gränserna.

– Det är pengar som behövs för att man ska kunna köpa det som behövs lokalt. Försöker man skicka för mycket material och personer så här tidigt riskerar det skapa förvirring. Samordning är viktigt nu, säger Ylva Jonsson Strömberg, chef för Röda korsets internationella katastrofenhet.  

Den helige Savas barnfond bygger sin insamling på information de fått från det egna kontaktnätet och från olika internetkanaler. Kristina Marakovic är medveten om svårigheterna att transportera saker in i området, men tycker att det är värt att försöka ändå.

– Vi måste hoppas att det här går vägen. Vi tar emot pengar också, men många som vill hjälpa har mer grejer att undvara än pengar, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Peder Nääs Sundemyr
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro