ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Röda korset: "Vintern blir vår tuffaste prövning hittills"

Joel Linde · 28 Okt 2015
Uppdaterad 28 Okt 2015
Bild från Makedonien där Röda korset larmar om flyktingarnas allt mer utsatta situation till följd av de sjunkande temperaturerna.

Bild från Makedonien där Röda korset larmar om flyktingarnas allt mer utsatta situation till följd av de sjunkande temperaturerna. Foto: Boris Grdanoski/Ap


Efter en obarmhärtig flykt undan krig och förtryck ställs flyktingar inför fortsatt hårda prövningar. Röda korset sätts på prov när de ska förse flyktingarna med varma kläder till vintern.

klar

Artikellänk är kopierad

Rapporterna om vinterväder i centrala och södra Europa har redan kommit, och i Sverige förbereder sig hjälporganisationerna för extra insatser i den redan pressade flyktingsituationen.

Peder Johnson är nationell samordnare för Röda korset På flykts hjälpinsatser i Sverige. Han konstaterar att de nu står inför en svår period.

– Det är definitivt den tuffaste prövningen hittills. Det är det för alla inblandade. Det känns utmanande och vi jobbar i stort sett dygnet runt för att lösa de uppgifter vi har. Men vi har humöret uppe och vi ser positivt på det här. Jag tror inte att vi kommer ha några bekymmer med att tillgodose de behov som kommer att finnas.

Under de kommande veckorna och månaderna kommer 15 miljoner syrier och irakier att få genomlida ännu en vinter på flykt. Speciellt tufft kommer det att bli för de som lever i garage, källare och ofärdiga byggnader, sa UNHCR:s presstalerperson, Melissa Fleming, inför pressen på fredagen.►LÄS MER: Flyktingar vill inte kliva av buss – har suttit hela natten

Just nu pågår arbetet med att förbereda för distributionen av kläder, vilket är den viktigaste delen i detta skede, förklarar Peder Johnson. Tillgången på kläder menar han är bra, mycket tack vare många privata initiativ och stora insamlingar.

– Praktiskt så är det logistiken som är mest utmanande. Vi har riktade insamlingar så att vi inte får saker som inte behövs. Det kommer in väldigt mycket olika saker till oss och vi vill vara så effektiva som möjligt så att vi kan tillmötesgå de behov som finns.

För Stockholms Stadsmission pågår också arbetet med att hjälpa utsatta människor.►LÄS MER: Så kan just du hjälpa till

– Vi vet att kylan kommer nu och vi gör allt vi kan redan, utsattheten finns ju kvar hela tiden, säger Stadsmissionens Robin Benigh, projektledare för kommunikation och insamling.

I Revinge i Lunds kommun etableras ett tillfälligt tältboende för 375 personer av myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som ska kunna användas om behov uppstår. Men hur tälten skulle stå sig i sträng kyla är ännu inte testat.

– De har extra isolerade innertält och ska klara ner till minus 10 grader. Men de här tälten väljs inte i första hand, det är endast beredskap, säger Lena Gartmark, verksamhetschef för MSB:s tältboende i Revinge.

►LÄS MER: Tusentals utan varma kläder och mat

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro