ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rödagröna nära egen majoritet

Peter Lindholm · 9 Dec 2013
Uppdaterad 9 Dec 2013

Vore det val i dag skulle Stefan Löven (S) kunna förbereda sig på att bilda en majoritetsregering med det rödgröna blocket. Enligt en ny opinionsundersökning lockar de rödgröna nu 49,5 procent av väljarna mot Alliansens 36,7.

klar

Artikellänk är kopierad

För en månad sedan gick förkunnade partiledaren Stefan Löven att Socialdemokraterna var beredda att samarbeta över blockgränsen.

►Löfvens vaghet fortsatt fördelaktig

Vore det val i dag skulle han kanske inte behöva gå över ån för att fiska Alliansröster. Det rödagröna blocket är snubblande nära hälften av alla röster. Skillnaden mellan blocken – 12,7 procent – har aldrig varit större i Yougovs undersökningar för Metro.

Socialdemokraterna fortsätter att öka i maklig takt och har nu stöd från 33,1 procent av väljarna.

Blockutspelet gjorde att Vänsterpartiet tappade något jämfört med föregående månad, medan Miljöpartiet gått fram 0,9 procentenheter. Möjligen med hjälp från tågurspårningen i Stockholm som påverkade tågtrafiken i hela landet och visade på behovet av upprustad kollektivtrafik.

Moderaterna backade två procentenheter till 23,8 procent. Enda glädjeämnet för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är att han fortfarande är den partiledare som väljarna hyser störst förtroende för. 33,8 procent jämfört med Stefan Lövens 22,4.

Centern tappade 1,5 procentenheter och är åter nere under 4-procentstrecket tillsammans med Kristdemokraterna.

Kristdemokraterna har dock gått framåt något, likaså Folkpartiet som nu når 6,3 procent. Men undersökningen slutfördes samma dag som det blev känt att den svenska skolan har den sämsta resultatutvecklingen av alla OECD-länder.

– Det kommer helt klart påverka Folkpartiet negativt eftersom man är ett sådant distinkt enfrågeparti. Det har varit en styrka hittills, nu är det plötsligt en svaghet. Jag tror att de kommer att få däng med ett antal promillen, säger statsvetaren Mikael Sundström från Lunds universitet.

Sverigedemokraterna har återhämtat sig efter en svacka i november. De är fortfarande landets tredje största parti med 12,8 procent av rösterna i undersökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro