ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rödebyrättegång under polisbeskydd

TT · 9 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Under starka protester från chefsåklagare Tommy Clevenhult fortsatte rättegången med att den mordåtalade fick ge sin version av händelserna. Clevenhult var trött och ville inte ha förhandling långt in på kvällen. Men 50-åringens advokat hänvisade till klientens psykiska störning och hävdade att hans cirklar helt skulle rubbas om han inte skulle få berätta i dag, som planerat.Efter en kort överläggning beslutade rätten att gå vidare.50-åringen gav en klar och koncis berättelse av händelserna före skottdramat. Han berättade om de panikkänslor han drabbades av när han vaknade och upptäckte att gänget var på gården utanför.Han började gråta när han berättade om hur han förstått att han skjutit ihjäl en pojke. Från åhörarplats hördes snyftningar från hans familj.Han har bara några få klara minnesbilder av skottlossningen. Han bara sköt, utan att veta vem som träffades, sade han.– Jag kunde ha skjutit mina egna pojkar också om de hade varit ute på gräsmattan, sade han och syftade på sin 19-årige son och sonens kamrat.

17-åringen: Det var dumt det vi gjort

En lång bit in i förhöret med den 17-åring som skottskadades kommenterade han till sist de trakasserier han och hans kompisar utsatt den mordåtalades familj för. Men han ville inte alls kännas vid att de skulle ha varit så omfattande som familjen har berättat.Den åtalades försvarsadvokat, Vidar Wahlestedt, pressade honom hårt med frågan varför. Han hade varit med och sprejat ner familjens bil, han hade busringt och lagt ut uppgifter om familjen på Lunarstorm. Varför?– Jag vet inte, för att det är kul. På samma korthuggna sätt motiverade han att han före skottdramat ringt och hotat sonen.– Vi ville skrämmas lite. Det var också för att skrämmas som han sparkade på en soptunna, krossade glasflaskor och beväpnade sig med en vedpinne innan han knackade på familjens dörr, sade han.Men samtidigt upprepade han gång på gång att det egentliga syftet varit att prata. Han hade några timmar före skottdramat blivit misshandlad i Rödebys centrum av en man som sade åt honom att sluta trakassera familjens son. Det var namnet på den personen han ville ha och det var därför gänget, sex tonårspojkar fördelade på två mopeder, åkte till den ensligt belägna gården.När pappan kom ut på trappan sade 17-åringen till honom att han ville prata. Pappan sade att han inte ville prata och höll samtidigt på att ladda sitt gevär. Enligt 17-åringens berättelse gick han då därifrån, men blev skjuten i ryggen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro