ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rödgröna driver tuffast klimatkraven i EU – SD röstar mest nej

David Peterson · 19 Mar 2019
Uppdaterad 19 Mar 2019
SD har röstat nej till nästan samtliga skärpningar av klimatlagstiftningen.

SD har röstat nej till nästan samtliga skärpningar av klimatlagstiftningen. Foto: TT


De rödgröna partierna har röstat för de mest radikala förslagen i EU-parlamentet, visar en granskning som Ekot gjort. Samtidigt har Sverigedemokraterna röstat nej till nästan samtliga skärpningar av klimatlagstiftningen.

klar

Artikellänk är kopierad

De rödgröna partierna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har röstat för flest förslag som ska minska koldioxidutsläppen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

– Vi från de progressiva grupperna har valt att ta en ledarroll för att driva på ytterligare så att vi överträffar EU:s mål till 2030. Forskarna säger att det krävs mer, säger Jytte Guteland, Socialdemokraternas representant i miljöutskottet, till radion.

Rödgröna driver tuffaste klimatkrav

De rödgröna har bland annat röstat för att snabbare minska antalet utsläppsrätter till företagen, för att skynda på minskningen av koldioxidutsläp.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot medan Centerpartiet och Liberalerna lade ned sina röster.

SD: ”Spel för galleriet”

De rödgröna har även drivit på för hårdare avgaskrav på lastbilar. Även i den frågan röstade Moderaterna och Sverigedemokraterna nej. Enligt Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren måste företagen få tid att ställa om.

– Alla står upp i den här frågan eftersom vi har ett val snart. Vi kämpar minsann för miljön och nu var vi med och drev igenom det här förslaget. Finns det då tekniska förutsättningar för att kunna uppfylla det? Nej inte idag. Det kommer förmodligen men att då sätta en gräns för när det ska vara uppnått, det blir ett spel för galleriet, säger han till radion.

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro