ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rödgröna testar sex timmars arbetsdag i Göteborgs kommun

Tobias Andersson Åkerblom · 8 Apr 2014
Uppdaterad 8 Apr 2014
33-åriga arbetsterapeuten Linda Engberg från Majorna gillar idén om sex timmars arbetsdag. – Jag tror att det skulle fungera bra. Just för att man jobbar effektivt i sex timmar. Så då skulle kunna få lika mycket gjort varje dag men ha lite mer tid till återhämtning.

33-åriga arbetsterapeuten Linda Engberg från Majorna gillar idén om sex timmars arbetsdag. – Jag tror att det skulle fungera bra. Just för att man jobbar effektivt i sex timmar. Så då skulle kunna få lika mycket gjort varje dag men ha lite mer tid till återhämtning. Foto: Christina Blom


De rödgröna partierna ska testa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön inom Göteborgs kommun – för att se om det leder till fler jobb och bättre hälsa. Nu anklagas de för populism av oppositionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Undersköterskan Camilla Wressel, 53, från Linnéstaden är inne på samma spår. – Jättebra! Det här är ett tungt jobb så man skulle hålla längre kroppsligt med kortare dagar.
Undersköterskan Camilla Wressel, 53, från Linnéstaden är inne på samma spår. – Jättebra! Det här är ett tungt jobb så man skulle hålla längre kroppsligt med kortare dagar.Foto: Christina Blom
– Problemet är att budgeten redan är så pressad så jag tror att om det blir sex timmars dagar kommer det dras ner ännu mer på personal i stället. Det finns inte tillräckligt med pengar, säger sjuksköterskan Mariette Risberg från Lundby.
– Problemet är att budgeten redan är så pressad så jag tror att om det blir sex timmars dagar kommer det dras ner ännu mer på personal i stället. Det finns inte tillräckligt med pengar, säger sjuksköterskan Mariette Risberg från Lundby.Foto: Christina Blom

Genom att införa kortare arbetstid vill den politiska majoriteten se om det leder till fler jobb och bättre psykisk och fysisk hälsa hos medarbetarna. Projektet ska genomföras under minst ett år på en eller flera arbetsplatser, eventuellt inom äldreomsorgen, och resultaten ska studeras av forskare. Kommunalrådet Mats Pilhem (V) menar att en arbetstidsförkortning på sikt är nödvändig för bättre arbetsförhållanden i kommunen.

– Det behövs inte mer händer i vården. det behövs mer hela människor som kan och orkar göra ett bra arbete under hela sin arbetsdag, säger han.

Men eftersom satsningen ska finansieras med befintliga medel riskerar den istället att leda till sämre bemanning på äldreboendena, menar kommunalrådet Maria Rydén (M). Enligt henne finns det redan gott om forskning som visar att sex timmars arbetsdag inte har så stora positiva effekter på de anställdas hälsa.

– Jag tycker inte att det är en ärlig politik. Det är en populistisk politik och det är valår och jag tycker inte att det har med kvalitén att göra, säger Maria Rydén.

Mats Pilhem (V) menar dock att det inte behöver innebära någon merkostnad – eftersom de anställda kan arbeta mer effektivt under arbetstiden. Och blir det en merkostnad så lovar han att att täcka upp den.

– Det kan innebära att man tar in fler anställda för att klara omsorgen och då har vi medel ur personalutskottets budget som vi kan använda i så fall, säger kommunalrådet Mats Pilhem (V).

Förslaget tas upp i kommunstyrelsen den 9 april.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro