ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rödgröna väljarna: Bilda regering utan V

Karolina Skoglund · 11 Sep 2014
Uppdaterad 11 Sep 2014

Stefan Löfven (S) har vägrat att svara på om han vill bilda regering med Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) om möjlighet ges. Att bara femtio procent av de rödgröna väljarna vill ha med V kan vara en av anledningarna. 

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Bara hälften av de rödgröna väljarna vill ha med Vänsterpartiet i en rödgrön regering. Det visar en ny mätning från YouGov. På frågan: ”Om de rödgröna bildar regering efter valet 2014, ska Vänsterpartiet då vara representerade i en rödgrön regering?” svarar bara 49 procent ja. – Traditionellt sett är främst Socialdemokraterna väldigt skeptiska mot Vänsterpartiet, av historiska skäl. Sedan finns det förstås praktiska skillnader där Vänsterpartiets politik är mer radikal och många väljare är oroade vad som händer om de får mer makt, säger politiska analytikern Stina Morian och fortsätter:

– Vänsterpartiet var ju också en av orsakerna till att de rödgröna förlorade valet 2010. Man litar helt enkelt inte på att Vänsterpartiet är mogen en regeringsplats. 28 procent tycker endast att Vänsterpartiet ska släppas in om endast om det innebär att regeringen får egen majoritet.

Minst sugna på att bilda regering med Vänsterpartiet tycks Miljöpartiets väljare vara, där bara 39 procent svarar ja på frågan. Mest sugna på Vänsterpartiet i en rödgrön regering, förutom de som själva röstar på Vänsterpartiet, är Feministiskt Initiativs väljare. Där är det mer än hälften, hela 59 procent, vill att Vänsterpartiet ska finnas med i en rödgrön regering trots att det inte innebär att den får en egen majoritet.

Metro har sökt Jonas Sjöstedt (V) som väljer att inte svara på enskilda undersökningar. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro