ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rödgrönas försprång ökar

Ulrica Widsell · 13 Apr 2014
Uppdaterad 14 Maj 2014

De rödgrönas försprång ökar. I senaste mätningen från Yougov och Metro ligger Alliansen 13,1 procentenheter efter. Det är det största försprånget sedan mätningarna startade 2011.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Avståndet mellan de rödgröna och Alliansen har ökat också sedan förra mätningen som presenterades i mars i år. Då var försprånget 12,5 procentenheter.

– Väljarna är besvikna på regeringens politik, om arbetslösheten och skolan. Det ser ut som att vi har en bra grund att fortsätta på. Det är fem månader till valdagen. Det är lång tid i politiken, säger Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

LÄS MER: Glädjesiffror för Fi i nya mätningen

Det växande glappet beror främst på att Allianspartierna backat något.

– Det är små skillnader och man ska inte dra för stora växlar på det, men man kan ju konstatera att Alliansens uppförsbacke inte blivit mindre, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– KD förlorar väljare både till moderaterna och till SD, säger Lars Gylling, nordisk kommunikationschef på Yougov.

Arbetslösheten är fortsatt viktigaste frågan för väljarna, före skolan och sjukvården.

När det gäller förtroendet för partiledarna litar 29,9 procent på statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och 22,3 procent har förtroende för Stefan Löfven (S).

– Det är intressant att Reinfeldt har mycket större förtroende än Löfven, men S har mycket större väljarstöd än M, säger Lars Gylling.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro