ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rödlistad sjötunga på Nobelmenyn

TT · 11 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Nobelstiftelsen valde att servera bakad sjötunga med svenska skaldjur som förrätt på Nobelfesten. Detta trots att Världsnaturfonden i sin fiskguide ger rött ljus för tunga på grund av risken för utfiskning.

I Världsnaturfondens (WWF) fiskguide rekommenderas konsumenterna att inte köpa trålfiskad tunga. Trålfisket sopar rent på havsbotten och ger stora bifångster av små individer som kastas tillbaka. Tunga är i dag överfiskad eller helt utfiskad i stora delar av Europa.

Nu hade sjötungan på Nobelgästernas tallrikar inte fiskats upp med trål, utan var garnfångad i Holland med stående nät, som är en skonsammare fiskemetod.

Ansvarig för middagen är Gunnar Eriksson, kökschef på Stadshuset. Han svär sig fri från valet av fisk och säger att han alltid gör allt för att agera miljöriktigt.

Tudelad fråga

- Önskemålet om att servera sjötunga kom från Nobelstiftelsen, de bestämmer vad vi ska jobba med, säger han. Jag beställde ungefär 400 sjötungor och har försökt få tag i krokfångad fisk.

Sjötungorna har levererats av Nordsjöfisk i Göteborg. Försäljningschefen Anders Forss förstår att det höjts en del ögonbryn över valet av fisk.

- Nobelfesten är ju världens största fest, alla lampor lyser på den, säger han.

Anders Forss anser att fiskvalet är en tudelad fråga.

- Jag har påpekat att sjötunga enligt Världsnaturfonden är en rödlistad fisk, säger han. Men samtidigt råder inget fiskeförbud, Fiskeriverket fördelar tillsammans med EU fortfarande kvoter för fiske av tunga.

Garnfiske bättre

Eftersom kontrollen av fisket generellt är dålig bör man enligt WWF gå försiktigt fram. Organisationens fiskeexpert Ottilia Thoreson konstaterar att fiskeförvaltningen i Holland blivit bättre.

- Och fiske med garn är ju bättre än trålfiske, säger hon. Det ger mindre bifångster av andra arter och är i dag den bästa fiskemetoden för tunga.

Thoreson påpekar att det inte går att fånga sjötunga med krok, en fångstmetod som är miljövänligare än trålfiske och bland annat används vid torskfiske.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro