ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rödlistade räkor kvar på marknaden

Moa Kärnstrand/TT · 6 Feb 2014
Uppdaterad 6 Feb 2014

Coop behåller räkor i sortimentet — trots att de rödlistats. Andra stora matbutiker ser över sitt utbud. Av de aktörer TT pratat med är det bara Axfood, med Willys och Hemköp, som aktivt säger nej till de röda räkorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

I tisdags rödlistades nordhavsräkan av WWF.

Nu visar det sig att flera av de stora matvaruaktörerna i landet inte fattat beslut att lyfta ut de rödmärkta räkorna ur sortimentet.

– Vi har en egen fisklista där vi tar ställning till vilka arter, fiskbestånd och fångstmetoder som våra leverantörer får använda, säger Anna-Lena Dahlberg, miljö- och kvalitetschef på Coop.

Listan baserar kedjan bland annat på rön från Internationella havsforskningsrådet ICES, enligt Dahlberg. Därför avstår man ifrån att följa WWF:s råd.

Majoriteten av de färska räkor som Coop säljer kommer från Norge, uppger företaget självt. Men de frysta räkornas ursprung är ofta Nordostatlanten och där är räkorna nu rödlistade.

– Vi har inte beslutat om något stopp eller försäljningsförbud, säger Dahlberg.

På torsdagsmorgonen sålde båda de stora matbutikerna på nätet, mathem.se och mat.se, flera räkprodukter från Nordväst- och Nordostatlanten. Den senare tog dock ner sina produkter efter att TT ringt.

– Vi behöver mer information och vi har pratat med Havs- och vattenmyndigheten, säger Anders Jacobsson, marknadschef på mat.se och bekräftar att ingen av de frysta räkprodukter sajten sålt är MSC-märkta.

I dag finns det en rad varumärken som erbjuder frysta nordhavsräkor, men med en MSC-märkning, som gör att de ändå anses okej.

Mathem.se uppger att de ska utreda om man ska fortsätta sälja räkorna

– Vi har diskuterat om man ska slänga eller sälja de varor man redan har i lager, men vi tycker inte att man ska slänga produkter, säger Thomas Kull, vd på mathem.se.

Axfood väljer att plocka bort nordhavsräkor från sortimentet.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro