ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rökare dog – nu får änkan 70 miljoner

TT · 19 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En domstol i Florida anser att tobaksbolaget Philip Morris ska betala åtta miljoner dollar i skadestånd till änkan efter en inbiten rökare. Nu kan tusentals andra fall stå på tur.

Tobaksbolaget tänker överklaga domen.

Stuart Hess dog i cancer 1997 vid 55 års ålder efter att ha varit rökare i 40 år. Änkan Elaine Hess har genom sin advokat Alex Alvarez tagit strid mot tobaksbolaget.

Det vilar ett drag av Davids kamp mot Goliat över fallet — Alvarez beskriver Elaine Hess som en liten, tunn skollärare på 50 kilo.

- Hon stod upp mot Philip Morris, ett av de mäktigaste företagen i världen, och vann, sade Alvarez.

Hess hade krävt ett skadestånd på 130 miljoner dollar men domstolsjuryn sänkte beloppet till åtta miljoner. Juryn framhöll att mannen delvis själv var ansvarig för sin död eftersom han hade rökt tre paket cigarretter om dagen.

Philip Morris, som ingår i Altria Group, räknar med att få försvara sina intressen i domstol fler gånger. Fakta i varje enskilt fall kommer att synas noggrant.

- Vi tror inte att dagens dom är prejudicerande för utfallet i framtida mål, sade Murray Garnick, viceordförande i Altrias styrelse, i onsdags.

- Det här fallet utsågs av målsägandens advokater bland tusentals andra att bli det första som prövades antagligen för att de trodde att det var deras bästa, sade Garnick.

Edward Sweda, jurist vid Northeastern University School of Law i Boston, höll med om att fallet Hess inte utgör någon garanti för utgången i andra rättegångar. Men han anser inte heller att det bådar gott för Philips Morris och dess moderbolag.

- Det är förvisso ett mycket dåligt tecken för Altria att det här första av potentiellt tusentals fall har gått emot dem så dramatiskt och så eftertryckligt, sade Sweda.

- Det är ett mycket positivt tecken för rökare och deras familjer som går till domstol i kommande rättegångar runtom i Florida senare i år, sade Sweda.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro