ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rökförbud införs på populär strand

Jesper Lindqvist · 1 Mar 2019
Uppdaterad 1 Mar 2019
Från och med slutet av maj blir det förbjudet att röka på den italienska stranden Bibione.
OBS: Bilden är från en annan strand.

Från och med slutet av maj blir det förbjudet att röka på den italienska stranden Bibione. OBS: Bilden är från en annan strand. Foto: Shutterstock


Det är inte bara i Sverige som man går hårt mot rökningen. På stranden Bibione i Venedig, Italien, har man nu skapat landets första rökfria strand. "Vi vill ge människor som semestrar här chansen att andas in ren luft, säger Pasqualino Codognotto, borgmästare i San Michele al Tagliamento-Bibione, till The Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

Från och med 1 juli 2019 blir det förbjudet att röka på flera allmänna platser i Sverige, bland annat på uteserveringar, tågperronger och idrottsplatser. Beslutet är en del av regeringens långsiktiga mål att skapa ett rökfritt Sverige år 2025.

Men det är inte bara Sverige som går i bräschen för en rökfri miljö.

Nu har man i Venedig, Italien, beslutat om ett rökförbud på stranden Bibione. Från och med slutet av maj kommer de som besöker den åtta kilometer långa stranden att få fimpa någon annanstans.

”Vi vill ge människor som semestrar här chansen att andas in ren luft. Men det är också ett sätt för oss att arbeta med våra besökare för att bygga en kultur baserad på respekt, säger Pasqualino Codognotto, borgmästare i San Michele al Tagliamento-Bibione, till The Guardian.

Besökarna backar beslutet

I och med beslutet blir Bibione den första stranden i Italien som blir helt rökfri, något som besökarna verkar stå helt bakom. Enligt en undersökning 2017 ställde sig hälften av strandens besökare bakom beslutet, skriver The Guardian. Samma år hade stranden sammanlagt fem miljoner besökare.

En undersökning av Eurostat från 2017 visar att närmare 18 procent av italienarna röker dagligen, vilket kan jämföras med Sverige där samma siffra låg på närmare tio procent.

Precis som i Sverige förbjöd  man i Italien rökning på nattklubbar och barer år 2005.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro