ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rökförbudet är här – så påverkas du

Elin Åhlén · 24 Jun 2019
Uppdaterad 29 Jul 2019

Nu är det slutbolmat på allmänna platser. Foto: AP/TT


Är du rökare och har sett fram emot en sommar på en solig uteservering? Då kanske du får tänka om. Metro berättar allt om det utökade rökförbudet som börjar idag.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: Den nya tobakslagen träder i kraft.

Var: På allmänna platser i hela Sverige.

När: Idag, den 1 juli.

Vem/vilka: Alla påverkas, men för rökare och krogägare förväntas förändringen bli som störst.

Hur: Kraven på krogägare och andra näringsidkare ökar. Nytt tillstånd krävs för att få sälja tobaksprodukter.

Varför: Beslutet är ett led i regeringens vision om att minska svenskarnas tobaksbruk och vara ett rökfritt samhälle 2025.

I december stod det klart. Då röstade riksdagen igenom regeringens förslag att utöka rökförbudet och därmed förbjuda rökning på en rad allmänna platser.

LÄS MER
Snart måste Umeå fimpa – innerstaden blir rökfri zon

Det nya förbudet omfattar bland annat uteserveringar, busshållplatser, idrottsplatser, lekplatser och tågperronger. Även vid entréer, allmänna lokaler, exempelvis bibliotek och butiker ska det bli förbjudet att blossa. Dock anges inte i lagen hur stort område vid en entré som omfattas av förbudet, utan det är en bedömningsfråga för respektive kommun att själva avgöra.

Trafikverket informerar om kommande rökförbud. Här på en tågperrong i Sala. Foto: HELENA LANDSTEDT/TT

Inte bara cigaretter

Det är inte bara rent geografiskt som rökare begränsas, utan det nya rökförbudet kommer också att omfatta nya produkter. Förutom cigaretter är det också slutrökt på vattenpipor, e-cigaretter och örtprodukter som kan rökas. Dessutom ändras bestämmelser om mängden cigaretter – ett paket måste nu innehålla minst 20 cigaretter för att få säljas. Detsamma gäller dosor med portionssnus, även här ska det finnas minst 20 prillor i dosan för att lagen ska kunna upprätthållas.

LÄS MER
Metro blickar tillbaka – så lät det 2005 när rökning på krogen förbjöds

Ökar kraven på näringsidkare

Det är många som oroas över hur de ska hantera de nya reglerna. I lagen står det nämligen att läsa att ”den som i egenskap av ägare eller på annan grund disponerar över en lokal, ett annat utrymme eller ett område utomhus som omfattas av någon av bestämmelserna ansvarar för att bestämmelserna följs.” Vidare säger lagen att “den som är ansvarig ska genom skyltning tydligt informera om rökförbudet och vid behov ingripa med information och tillsägelser” samt att “om någon trots tillsägelse röker där rökning inte är tillåten, får denne avvisas”.

LÄS MER
Debatt: Låt krogägarna tillåta rökning om de vill

Med andra ord påverkas alla som bedriver verksamhet eller äger allmänna lokaler eller utomhusområden. Det är i sin tur kommunen som ansvarar för att se till att den som är ansvarig för ett sådant område följer lagen.

Det nya rökförbudet medför högre krav på exempelvis krogägare. De är nämligen skyldiga att se till att lagen följs.Foto: Maja Suslin/TT

Förbudet delar svenska folket

Det är inte bara restaurangägare som fått huvudvärk av den nya lagen. På internet har debatten gått varm ända sedan lagförslaget klubbades igenom. Här har vi samlat några av alla de reaktioner som florerar under hashtaggen #rökförbud på sociala medier – både från för- och emot-sidan.

"Som icke rökare står jag på rökarnas sida".

"Det var ett jävla gnäll på rökförbudet. Hur kan man ens röka år 2018?"

"Om folk nu inte får röka på uteserveringar så ska barn under 10 år förbjudas. Speciellt barnvagnsmaffian. De ska få sätta sig i en speciell avdelning där de inte kan förstöra restaurangupplevelsen."

"Jag längtar tills rökförbudet träder i kraft! Ska bli så skönt att slippa. Men tänk på att slänga din cigarett fimpad i en papperskorg – ej på marken!"

"Inte för att jag röker, men har regeringen verkligen inte viktigare saker att tänka på än att förbjuda rökning på uteserveringar?"

LÄS MER
Här förbjuds rökning – på hyresgästernas privata balkong

Om lagen inte följs då?

Om du av någon anledning skulle få för dig att ändå tända en cigg på en uteservering nästa vecka kan det förstås medföra konsekvenser och i värsta fall böter. Dock är det inte själva rökningen som straffar dig, utan det kan i stället handla om att du gör dig skyldig till olaga intrång. Tänder du en cigg har nämligen restaurangägaren en skyldighet att först ge dig en tillsägelse och i andra hand avvisa dig från platsen. Följs inte detta gör dig alltså skyldig till olaga intrång och kan straffas med böter.

pil
Tidigare bestämmelser om rökning

1977 – Varningstexter införs på svenska tobaksprodukter.

1988 – Alla SAS inrikesflyg blir rökfria. Ett år senare gäller förbudet alla flyglinjer i Norden.

1993 – Den första tobakslagen kom och innefattade rätten till en rökfri arbetsmiljö.

1994 – Rökrutorna på svenska skolgårdar förbjuds.

1997 – Rökförbud på alla flygplan i EU:s medlemsländer.

2000 – SJ inför totalt rökförbud på X2000, men redan 1997 hänvisades rökare till särskilda rökvestibuler.

2005 – Rökförbud på alla serveringsställen i Sverige

2015 – Rökning förbjuds på alla utomhusperronger inom Stockholms tunnelbana.

2019 – Rökförbud på bland annat uteserveringar, busshållplatser, idrottsplatser, lekplatser och tågperronger i Sverige

Källa: Wikipedia

pil
Rökning i siffror

9000: Alla som säljer tobaksvaror behöver, liksom de som säljer alkohol, ha ett tillstånd. I och med att den nya lagen träder i kraft kommer också de som redan har försäljningstillstånd att behöva ansöka om ett nytt senast den 1 november i år. Därefter är det upp till Socialförvaltningen i respektive kommun att avgöra huruvida försäljning får ske eller inte. Det kan också vara en dyr historia att få ett försäljningstillstånd, uppemot 9000 kronor beroende på kommun.

7: År 2018 var det 7 procent av befolkningen 16–84 år som uppgav daglig tobaksrökning, de flesta i åldrarna 45–64 år.

1 miljard: Enligt en uppskattande beräkning gjord av organisationen Håll Sverige Rent slängs runt 1 miljard fimpar på svensk mark varje år. Hade man lagt dessa på rad hade det räckt från Sverige till Sydafrika – och tillbaka igen.

63: I fjol stod fimpar för 63 procent av allt skräp i den offentliga miljön i Sveriges större tätorter.

80: Slår man ihop alla tobaksrelaterade produkter (fimpar, tomma ciggpaket, snus, snusdosor etc) står skräpet I stället för 80 procent av allt skräp i Sveriges större tätorter.

Källa: Håll Sverige Rent, Folkhälsomyndigheten, Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Åhlén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro