ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rolfs svidande snygga makeover

Björn af Kleen · 25 Feb 2011
Uppdaterad 28 Feb 2011
Johan Jureskog.

Johan Jureskog. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Allmänna Galleriet har öppnat på nytt efter ägarbyte och renovering.
Allmänna Galleriet har öppnat på nytt efter ägarbyte och renovering.
Köttkylen.
Köttkylen.

Minns ni Allmänna Galleriet? Ett industrichict afterworkställe bakom Fridhemsplan där överspända redaktörer från tidningen Vice, sneakersagenter och andra överlevare från 90-talets streetwearscen tog skydd kvällstid. AG slog igen i somras och de besläktade butiker och kontor som höll till i samma byggnad har flytt till mindre ljusskygga adresser.

Nu har AG öppnat på nytt. Även om namnet är detsamma har restaurangen, efter ägarbyte och renovering, fått en makeover. Rolfs Kök och miljardären Antonia Ax:son Johnson har slagit upp den dunkla replokalen till en svidande snygg saluhallssalong, med en magnifik vin- och köttkyl och ett slags gotiska kött-träd i naturlig storlek som huvudsaklig rekvisita.

Det är Jonas Bohlins interiör, och det varma eleganta ljuset känns igen från Bohlins tidigare verk Sturehof och Riche. Det vita industrikaklet är värmesatt med naturfärgade dukar och pinnstolar med läderrygg; och resultatet är en restaurang som varken är före eller efter sin tid – utan i sinnlig samklang med den. Utan tvekan är det vårens krog. Som kritiker är det lätt att äta med huvudet – men Allmänna Galleriet bryter ner min integritet och jag förvandlas, till min egen förvåning, till en barockfrossare. Bordets pappersöverdrag färgas prickig av vitlöksdoftande olja från hårdstekta glaskrabbor (195). Jag lägger en hög svindyr ibericoskinka (225) på grillat surdegsbröd med obscent smaskigt lardo-smör och jag länsar fullständigt ett fat med mild grissylta (115). Kalla mig Plura Jonsson den yngre. 

Från den synliga köttkylen i entrén bär personalen in fat med hängmörade nötstycken så tunga att servitriserna knäar under tyngden. Vi äter en porterhouse med stuvad spenat (825 för två) – så beroendeframkallande att jag går tillbaka två dagar senare för att ruinera mig ytterligare på buffelmozzarella med sensationellt söta tomater (195) och en burgare med stark svarta sara-ost för 185: god men kanske för gourmetmässigt smakrik för att vaneätas regelbundet. Det går lättare med äppelknytena med vaniljsås för 115; gjorda efter kockens mammas recept och serverade direkt ur ugnsformen. På tre dagar har jag ätit tre.

En gång var Hallbergs silververkstad inhyst i lokalen, nu har Rolfs kök förädlat produktionen till  guld; rent matguld.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro