ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Romsk familj: Vi fick inte campa – trots lediga platser

Tobias Andersson Åkerblom · 11 Sep 2014
Uppdaterad 11 Sep 2014

Familjen skulle campa med sin husvagn i Värmland. Men trots att det fanns lediga platser så nekades de – för att de var romer, enligt anmälan. Nu utreder Diskrimineringsombudsmannen ärendet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Skärmdumpar från videon

Det var mitt på dagen den 12 augusti som familjen skulle checka in på campingen i Värmland. Familjen bor till vardags i Göteborg och var på väg tillbaka från en resa till Norge. Men den medelålders mannen som de hänvisades till vägrade låta dem ställa sin husvagn på campingen, enligt anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

– Han tittade på mig och frågade: ”är du zigenare”? Jag sa ja. Då sa han direkt: ”nej, du kommer inte in”, säger den 40-åriga pappan i familjen.

Romer nekades att köpa kaffe på Max

Dagen efter kom han tillbaka och försökte checka in igen, samtidigt som hans son fångade förloppet på film. På videon som Metro har tagit del av medger mannen att det finns lediga platser, men att de ändå inte får checka in – just för att de är romer.

– När vi har zigenare här som kommer det in flera, och så måste vi ta hit polisen. Så var det i fjol, det kom in flera stycken. Det är så och de sa precis samma sak som du, säger mannen på norska i filmen.

Familjens 16-åriga son berättar att han blev rädd, och hans mamma säger att hon började gråta.

– Jag kände mig väldigt ensam, och kränkt. Vi romer är inget värda, säger hon.

Romer förbjöds växla i Ica-butik

Ärendet är anmält till både Diskrimineringsombudsmannen och polisen.

– Det är beslutat att vi har inlett en utredning. Det innebär att vi nu träffar anmälaren och motpart framöver, Clas Lundstedt, pressansvarig på DO. Efter att utredningen är klar tar myndigheten ställning till om frågan ska drivas vidare i domstol.

Men chefen på den utpekade campingen kan inte bekräfta att händelseförloppet inträffade där. Hon menar att filmen lika gärna kunde spelats in någon annanstans. 

– Tälten är likadana allihopa, säger hon.

Mannen som syns på filmen är inte anställd där, uppger hon. Däremot så finns det flera boende på campingen som hjälper till med sysslor, och det skulle kunna vara en av dem. Samtidigt menar hon att ingen brukar nekas tillträde till campingen på grund av sin bakgrund.

– Vi står inte för det i alla fall, säger hon.

Romska Diana fick inte äta i hotellets matsal

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro