ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Romska kvinnor tvingades betala mat i förväg – nu stämmer DO restaurangen

Emmelie Wallroth · 17 Dec 2014
Uppdaterad 17 Dec 2014
Soraja Berg. 

Soraja Berg.  Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

När de två romska kvinnorna besökte restaurangen fick de veta att de var tvungna att betala i förskott – ”på grund av deras landsmän”.

MetroromskaSorajaTidigare i höstas rapporterade om hur två kvinnor, Berg och hennes kollega, besökte en restaurang i Katrineholm. 

Soraja: Fick betala i förskott på grund av ”era landsmän”

På restaurangen fick de veta att de var tvungna att betala notan i förväg – trots att ingen annan av gästerna behövde göra det. Anledningen ska ha varit att restaurangen varit ”måste göra så på grund av era landsmän”.

– Jag har hört om mycket, men jag har aldrig varit med om att det händer mig själv. Det är så pinsamt, sa Soraja då till Metro.

Hon och hennes kollega valde att anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Och nu väljer DO att stämma restaurangen och menar att kvinnorna har diskriminerats på grund av sin etnicitet.

– Vi vet att det förekommer en utbredd diskriminering av romer. Genom bland annat rättsliga prövningar vill vi öka kunskapen om diskriminering och vilka mekanismer som styr romers bristande tillgång till lika rättigheter och möjligheter i Sverige, säger Ulrika Holfelt, processförare på DO, i ett pressmeddelande.

När Metro pratar med Soraja Berg har hon ännu inte nåtts av uppgiften om att DO väljer att stämma restaurangen.

– Jag tycker att det är jättebra att de tar det på allvar, säger hon.

Restaurangen har uppgett att de ”inte har något minne av händelsen” och förnekar att det skulle röra sig om diskriminering, men har tidigare sagt till Metro att de två kvinnorna hade valet att antingen betala i förskott eller ”lämna restaurangen”. De uppgav även att de tog betalt i förskott av alla när de hade uteserveringen öppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro