ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ronja Rövardotter flyttar till Japan

Peter Lindholm · 31 Jan 2014
Uppdaterad 1 Feb 2014

Ny kommer en ny filmatisering av en av Astrid Lindgrens mest älskade figurer. Till hösten blir Ronja Rövardotter tv-serie – i Japan.

klar

Artikellänk är kopierad

Såhär är det tänkt att Ronja Rövardotter ska se ut i Japan.
Såhär är det tänkt att Ronja Rövardotter ska se ut i Japan.Foto: Studio Ghibli

Nej, berättelsen om Ronja Rövardotter ska inte förvandlas till en samurajhistoria.

Den här gången blir rövardottern en animerad figur med premiär till hösten i NHK ( Nihon Hōsō Kyōkai), den japanska motsvarigheten till SVT.

Saltkråkan AB, som förvaltar Astrid Lindgrens verk, uppger att man upplåtit rättigheterna på världsbasis, men vill inte kan besvara några frågor om projektet i nuläget.

Många minns hur illa det gick när Pippi Långstrump blev tecknad tv-serie av ett kanadensiskt produktionsbolag 1997.

– Jo, det var en riktig skitfilm, kommenterade Nils Nyman, vd för Saltkråkan AB och barnbarn till Astrid Lindgren i nyhetsmagasinet Fokus härom året.

– Jag vill inte påstå att det knäckte Astrid, men det förstörde mycket för henne, hon ångrade den där hemska filmen resten av sitt liv. Det lärde oss hur lätt ett beslut som känns självklart kan bli helt uppåt väggarna fel.

Det som talar för att produktionen av nya Ronja Rövardotter ska bli bättre är att den ska göras av och regisseras av välrenommerade Gorō Miyazaki, som tidigare gjort filmerna ”Legender från övärlden” och ”Uppe på vallmokullen”.  Studio Ghibli

På Ghibilis hemsida påpekas det att studion ett flertal gånger intresserat sig för projektet. Regissören kommenterar att han vill göra en historia som vänder sig både barn och vuxna och intresserar för vad det kan innebära för ett litet barn att växa upp med eptietet ”rövardotter”

Möjligen är Gorō Miyazaki, 47, själv uppväxt med Astrid Lindgrens berättelser. Hans pappa Hayo Miyazaki, som Oscarsbelönats för”Spirited away”, ville nämligen redan 1971 göra en animerad version av Pippi Långstrump, men fick då nobben av Astrid Lindgren.

”Ronja Rövardotter” blev svensk långfilm, i regi av Tage Danielsson 1984, och visas fortfarande regelbundet i tv. Huvudrollen spelades av Hanna Zetterberg, som på 1990-talet blev riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro