ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ropade "negerjävel" på fotbollsplan – fälls

TT · 4 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Stefan Nolervik


klar

Artikellänk är kopierad

ÖVERKLAGADE. Det är en förolämpning att kalla en fotbollsspelare för "negerjävel".Det anser Hovrätten för nedre Norrland och dömer en man som under en match uttalade de kränkande orden till dagsböter samt att betala ett skadestånd på 5 000 kronor.– Det känns skönt att få upprättelse, säger den kränkte fotbollsspelaren Edirisa Serwadda till Östersunds-Postens nätupplaga.

Det var i samband med en lokal seriematch i Jämtland i juni 2007 som Edirisa blev ojuste tacklad i en tuff närkamp. Han fick en frispark med sig — och då kastade spelaren i motståndarlaget ur sig en del kränkande ord.– Han kallade mig negerjävel, uppgav Edirisa Serwadda när händelsen hamnade i rättegång.Östersunds tingsrätt friade dock motparten med hänvisning bland annat till att den som deltar i en fotbollsmatch normalt får räkna med kränkningar och förolämpningar.

Men det fann Edirisa sig inte i utan överklagade domen till hovrätten, som nu alltså ger honom upprättelse.

Hovrätten anser att det är helt främmande för spelets idé att förolämpa en motspelare på grund av hans etniska ursprung.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro