ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rosanna blev kränkt på Jobbtorget – polisanmäler kommunen

Gustaf Eriksson · 25 Jul 2013
Uppdaterad 25 Jul 2013

Dumförklarad, nedvärderad och motarbetad. Så upplevde Rosanna Nilsson, 21, bemötandet från Jobbtorg Stockholm. Nu har hon polisanmält kommunen. – Jag var arg och ledsen varje dag, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Rosanna blev kränkt på Jobbtorget – polisanmäler kommunen 
  21-åriga Rosanna Nilsson har polisanmält Jobbtorg Stockholm.
Rosanna blev kränkt på Jobbtorget – polisanmäler kommunen 21-åriga Rosanna Nilsson har polisanmält Jobbtorg Stockholm.Foto: Privat/Scanpix

Rosanna Nilsson trodde att hon skulle få hjälp att hitta ett jobb när hon kom till Jobbtorg Stockholm i Kista i stadens norra delar. Men det blev inte alls som hon tänkt sig. – Jag kände mig kränkt, nedvärderad och motarbetad hela tiden. De klankade ner på det jag gjorde och gav mig ingen hjälp alls, berättar hon. – De sparade bland annat uppgifter om mig som jag inte godkänt och dumförklarade mig genom att säga att det inte var någon idé att jag sökte vissa jobb, som de inte trodde att jag hade någon chans att få.

Rosanna tog studenten i slutet av maj. Eftersom hon inte hittade något arbete fick hon sedan socialbidrag. Hennes handläggare på stadsdelsförvaltningen skickade henne till Jobbtorget, en kommunal instans som ska hjälpa socialbidragare ur arbetslöshet. – Varje dag när jag kom hem var jag arg och ledsen. Jag känner mig så illa bemött. Nu har hon polisanmält kränkningarna.  – Polisen verkade ta min anmälan på allvar. De sa att det inte får gå till så här. Det känns bra.

Kicki Wattjersson, tillförordnad chef på Jobbtorg Stockholm, bekräftar att polisanmälan lämnats in.  – Det är ovanligt att det händer och det är naturligtvis inget som vi önskar.  Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, men det är tråkigt att det finns människor som upplever att de blivit illa behandlade. Hur ser du på att anmälaren upplever sig nedvärderad av Jobbtorget?– Vi jobbar med alla typer av människor, både de som har utbildning och arbetslivserfarenhet och sådana som aldrig varit ute på arbetsmarknaden. Det finns inget självändamål i att säga att någon inte kan få ett specifikt jobb, men vissa yrken kräver utbildning och det informerar vi om. 

Då kan ni säga att det inte är någon idé att personen ens skickar in en ansökning? – Vi skulle nog inte uttrycka oss så. Men vi skulle förklara vad som krävs och hur man tar sig dit.Tycker du att ni får mycket klagomål?– Nej, inte sett till att vi har omkring 6 000 personer varje år här. Vi uppmanar de arbetssökande att komma med synpunkter. Vi är till för dem, säger Kicki Wattjersson.

Efter en månad på Jobbtorget gick Rosanna i stället till Arbetsförmedlingen. Där fick hon höra att hennes fall inte är unikt.  – Arbetsförmedlaren sa att han fick höra historier om människor som är missnöjda med Jobbtorget nästan varje dag, säger hon. När Metro pratar med Rosannas arbetsförmedlare tonar han ner det han sagt.  – Visst har det hänt att folk berättat att de blivit dåligt behandlade, men det stämmer inte att det skulle vara en generell bild.

Men det är inte första gången som Jobbtorget får kritik. Systemet har varit omdiskuterat ända sedan starten 2008. Både socialsekreterare och arbetssökande har berättat om kränkande behandling och dåliga resultat. Kicki Wattjersson anser att Jobbtorgen är bra på att ta till sig åsikter. – Vi följer våra resultat månadsvis, och vi gör regelbundna undersökningar om hur de arbetssökande upplever verksamheten.  – Jag tror att det är svårt att få alla att bli nöjda, de som kommer till oss befinner sig ofta i en väldigt utsatt situation. Men ambitionen är att alla ska få bra vägledning och insatser som leder till jobb samt ett gott bemötande , säger hon.

Rosanna Nilsson har nu ordnat ett jobb på egen hand.  – Det känns som att Jobbtorg har som arbetssätt att kränka människor så att man inte ska vilja vara där utan i stället pressa sig för att hitta ett jobb själv, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro