ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rosenberg bekräftar räntehöjning i juni

Stockholm TT · 8 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Vice riksbankschefen Irma Rosenberg aviserade på torsdagen en höjning av styrräntan vid Riksbankens nästa penningpolitiska möte den 19 juni. Därmed skulle styrräntan höjas från 2,00 till 2,25 procent. Rosenberg var osedvanligt tydlig i torsdagens tal. -Det nu kan vara dags att ta ytterligare ett steg mot en mindre expansiv penningpolitik för att säkerställa en inflationsutveckling nära målet och en balanserad realekonomisk utveckling. Detta stämmer också väl överens med rådande marknadsförväntningar, sade Rosenberg. Högst troligt SEB:s chefsanalytiker Robert Bergqvist är till 98 procent säker på en junihöjning. Bara en dollarkollaps eller stor oro på aktiebörserna skulle kunna stoppa en höjning. Men Rosenbergs tal andas inte någon stor oro som kan kräva mycket snabba räntehöjningar. -Hon noterar till och med att räntehöjningarna nu verkar börja bita på hushållens låneintresse, säger Bergqvist. Men räntemarknadens förväntningar på en höjning vid junimötet är sedan lång tid nästan hundraprocentiga. De flesta räntebedömare har redan räknat in en höjning i juni och ytterligare en senare i år. Men efter den senaste veckans ganska hökaktiga tal från bland andra vice riksbankschefen Svante Öberg har flera börjat tro på en höjning även i augusti, strax före valet. En eller två? Frågan är numera om det ska bli ytterligare en eller två höjningar före nyårsafton. När Rosenberg nu med sina formuleringar godkänner marknadens framtidsbedömning innebär det också att hon, åtminstone för närvarande, godtar prognoserna om två ytterligare höjningar under året, en i augusti strax före valet och ytterligare en höjning i oktober.

Därmed skulle styrräntan ligga på 2,75 procent till nyår, nästan dubbelt så mycket som den rekordlåga styrräntan på 1,50 procent som gällde vid årets början.

Den kraftiga höjningen under året beror på att Riksbanken ser stigande inflationsrisker framför sig med svensk ekonomi på toppfart, snabbt stigande huspriser och ökande inflationsförväntningar.

Dessutom ökade Europeiska centralbanken (ECB) trycket på Riksbanken under torsdagen genom att höja sin styrränta till 2,75 procent. Euroräntan ligger dock fortfarande långt under amerikanska Feds styrränta på 5,0 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro