ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rosengård är inte som du tror

Johan Mårtensson Bornudd · 11 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Poeten Sara Gilliard bor och trivs i Rosengård. 

Poeten Sara Gilliard bor och trivs i Rosengård.  Foto: Jenny Maria Nilsson


klar

Artikellänk är kopierad

Inbrott, misshandel, mord­brand. Vardagsmat på Rosengård? – Nej, det är en genuin myt, säger Rosengårdsbon Sara Gilliard. Det säger statistiken också.   Näst efter barndomshemmet i Skurup är Rosengård den bästa adress hon haft. För snart tre år sedan flyttade poeten Sara Gilliard till en lägenhet mitt på Rosengård trots att många bekanta rynkade på näsan.– Här är trivsamt och tryggt att bo. Jag har varit ute samtliga tider på dygnet men aldrig känt mig rädd, säger hon.

Inte heller polisens statistik belägger ryktet om Rosengård som den farliga stadsdelen. Enligt polisens trygghetsmätningar, som handlar om oron att utsättas för alla typer av brott, är Rosengård en av Malmös tryggaste stadsdelar.– Det är lika tryggt på Rosengård som i en genomsnittlig småstad, säger Kjell Elefalk, polisens trygghetsrådgivare.

Rädslan att utsättas för bostadsinbrott är till och med betydligt lägre på Rosengård än i Sverige totalt, enligt Kjell Elefalk. Även siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) över våldsbrott är till Rosengårds fördel. Sett till antalet invånare anmäls ungefär hälften så många våldsbrott på Rosengård som i Centrum. Rosengård ligger till och med strax under Malmös snitt, och stadsdelen är en av tre i Malmö där de anmälda våldsbrotten minskat sedan 2005.

Enligt Börje Aronsson, närpolischef på Rosengård, minskar all typ av brottslighet i stadsdelen. En bidragande orsak är krafttagen mot de fem kriminella gäng som härjade fram tills för två år sedan.– Vi gjorde en insats mot dem, och gängen splittrades. Men bilden av Rosengård som direkt farligt har aldrig varit sann, säger Börje Aronsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro