ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rösta fram Stockholms tråkigaste plats – vinn Ipad

Peter Lindholm · 11 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Gullmarsplan

Gullmarsplan Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Tegelbacken
Tegelbacken
Londonviadukten
Londonviadukten
Fridhemsplan
Fridhemsplan

Nu fortsätter vi att förbättra Stockholm. När Metros läsare fick tycka till i fjol valdes  ett hus på Barnhusbron ut, ett förslag som kan bli verklighet. Nu ska Stockholms  tråkigaste plats förvandlas till stadens häftigaste.

I samarbete med Fastighetsägarna Stockholm och fyra arkitektbyråer har Metro valt ut fyra tråkiga platser. Läsarna avgör vilken av dessa platser som är i störst behov av förnyelse. Sedan skissar arkitektbyråerna på sina förslag och i höst utser läsarna en vinnare. – Vi tycker det är viktigt att stockholmsregionen utvecklas i samarbete med stockholmarna. Det här är ett sätt föra diskussionen, säger Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

Men kan en idétävling verkligen göra skillnad?– Ja, det finns både nyfikenhet och ambition från stadens sida, en bred politisk majoritet om att utveckla regionen.

De arktiktbyråer som deltar i tävlingen är Berg Arkitektkontor, Equator, Kjellander & Sjöberg och White.

Foto: Urban Brådhe

1. Tegelbacken

Begreppet Tegelbackseländet myntades redan på 1800-talet. Från sitt kontor kan miljö-minister Andreas Carlgren skåda eländet från ovan. – Jag ser folk röra sig över gatorna med fara för livet. Men mest är det bilköer.

Han drömmer om att gräva ned Centralbron i en tunnel. – Då skulle man kunna återskapa den fina parkmiljö som fanns där en gång i tiden. Det kan bli en fantastisk mötesplats för människor.

Förr möttes man väl där för att göra upp? – Då kan jag berätta att det finns andra sätt att umgås, haha.

Foto: Henry Lundholm

2. Fridhemsplan

"Fridhemsplan, fulast i stan", sjöng popsångaren Alf härom året.

"Robinson”-vinnaren Mirre Hammarling, som driver en frisörsalong där, håller inte med.– Jag älskar Fridhemsplan!

Men visst går det att förädla området.– Jag har dragit mitt strå tillstacken genom att byta ut mina skyltar som alla tyckte var fantastiskt fula. Men jag ser gärna ett gåstråk här, med parkbänkar och blommor, mer ytor att både röra sig och sitta på. Och riktigt fint skulle det bli med ett avlångt vattenspel och en fontän.

3. Gullmarsplan

Jävligt sunkigt, lyder författaren Alex Schulmans omdöme om Gullmarsplan. När han själv bodde där promenerade han ibland till Skärmarbrinks t-banestation för att slippa få ångest av atmosfären där.

Men samtidigt uppskattar han strömmen av människor. Den skapar storstadskänsla.– Det känns lite, lite New York när det är rusning. Det där kanske man skulle inspireras av – och göra det till ett litet New York. Men hur det skulle gå till, det vete fan. Man kanske skulle göra det ännu trängre!

4. Londonviadukten

Ska electroprinsessan Name The Pet alias Hanna Brandén beskriva Londonviadukten, nära hennes hem, räcker tre bokstäver: Ful!

Allra helst önskar hon att stadsgårdsleden och färjorna försvann. Istället vill hon se träbryggor längs vattnet och en marknadsplats på parkeringsplatsen. – Tänk massa mat, helst ekologisk, och några kaféer som man kan sitta och hänga på.

Men det får inte bli för modernt.– Känslan över Londonviadukten ska vara gammaldags. Gärna lite ruffigt, på ett gammalt dekadent sätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro