ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rösta i burka kan bli problem

Stockholm TT · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I årets val råder nämligen för första gången legitimationstvång för väljare som inte är kända av valförrättaren. Och den reviderade vallagen har inte förutsett en krock mellan djup religiositet och rösträtt. "Röstmottagarna får inte ta emot valkuvert (--) om väljaren inte kan styrka sin identitet", säger lagstiftarna.

Får valförrättaren då kräva att en väljare med dolt ansikte visar anletet? -Det tror jag inte. Jag vet inte om man får ställa sådana krav över huvud taget, säger Vivan Nilsson, informationsansvarig på Valmyndigheten. En möjlighet skulle kunna vara att, precis som för ickebeslöjade väljare som saknar legitimation, låta ett vittne gå i god för att den som står med sina röstsedlar framför bordet också är den han eller hon utger sig för att vara. Men då måste vittnet kunna legitimera sig själv.

Vallagen säger dock inget om att legitimationerna måste vara giltiga. Så den valförrättare som låter sig nöjas med en för gammal id-handling behöver inte göra fel. -Jag skulle titta på den, och om den inte var alltför gammal och om den ser bra ut godkänna den. Men jag kan inte svara på om alla valförrättare i Sverige kommer att göra det, säger Vivan Nilsson, som medger att bedömningarna kan bli olika. -Vi har sagt att man ska ha lite sunt förnuft och en mild bedömning, eftersom det är första gången och väljarna kanske inte har haft tillfälle att skaffa handlingar. Lagen uttalar sig inte heller om huruvida den som styrker identiteten hos en väljare som saknar legitimation måste vara över 18 år. Också här är det upp till röstmottagaren att använda förnuftet. -Det vore bra om den som intygar är över 18 år, anser Vivan Nilsson och ger som exempel att man inte får bevittna innan man är 18 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro