ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Röster från moderna Afrika

Peter Lindholm · 14 Feb 2014
Uppdaterad 17 Feb 2014
TemiDollFace gör upp med gamla ideal. Det är nya tider nu.

TemiDollFace gör upp med gamla ideal. Det är nya tider nu.


klar

Artikellänk är kopierad

Att Afrika är en kontinent i snabb förvandling inser man direkt när hör dessa tre sångerskor.

Det finns en röd tråd mellan dem, Beyoncé och den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies feministtal som överraskande hade samplats i Beyoncés ”Flawless”. Alla flirtar också med modern dansmusik.

Gör upp med gamla ideal

Nigeria. Nej, det är ingen nyinspelning av Miriam Makebas ”Pata pata” (”Känn känn”), utan en ny låt. TemiDollFace från Nigeria påminner om Janelle Monáe och gör i den här videon upp med förlegade 50-tals-ideal. Avrundas med ”It’s over!”.

Vill inte bara dansa

Ghana. ”Make me dance” är kanske inte direkt manar till kvinnokamp, men edm-influerade Noella Wiyaala från Ghana tar sitt ansvar ändå. För henne är feminism att uppmuntra unga tjejer att utbilda sig så de själva kan göra sina val i livet.

Bekämpar våld mot kvinnor

Nigeria. Omawumi växlar mellan tradition och r&b samt arbetar som ambassadör för Project alert, en organisation som bekämpar våld mot kvinnor. Men det kanske inte är glasklart att den här svängiga soullåten handlar om sexuella övergrepp.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro