ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rot-avdraget ger renoveringsboom

TT · 4 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Det nya rot-avdraget har fått fart på Sveriges villaägare. Var tredje planerar att renovera hemma.

Tidningen Vi i Villa har frågan drygt 4 600 villaägare om hur deras renoveringsplaner ser ut och om de ändrat sina planer sedan regeringen beslutade att införa rot-avdrag.Svaren visar att var tredje villaägare fortfarande är osäker på hur finanskrisen kommer att påverka deras ekonomi i år vilket gör att de avvaktar med eventuella renoveringar i hemmet.

Däremot har 23 procent i villapanelen som tidigare inte hade några renoveringsplaner ändrat sig på grund av avdraget.

Dessutom säger 11 procent att de tidigare lade sina renoveringsplaner på is på grund av krisen, men nu har de ändrat sig.Resten av de svarande har för dagen inga renoveringsplaner.- Vi får väldigt många frågor kring rot-avdraget, både från våra medlemsföretag och från allmänheten, säger Björn Wellhagen, ansvarig för husbyggnadsfrågor på Sveriges Byggindustrier som har omkring 3 000 medlemsföretag. Allt från globala storföretag som Skanska till Nisses Bygg.- Men än så länge är det inte riktigt klarlagt exakt vad som ska gälla, vilka arbeten som man får göra skatteavdrag för, konstaterar Wellhagen.

Trots det tror han att många projekt redan satts i gång och att det kommer att öka. I slutet av månaden räknar man med att regeringens proposition om rot-avdragen ska komma.

Sedan kan Skatteverket ta itu med gränsdragningsfallen.I första hand är det badrummen som ska piffas upp, 42 procent tänker renovera badrummet. På andra plats kommer köket som 37 procent vill fixa till.Majoriteten av villaägarna tror också att rot-avdraget innebär att färre använder sig av svart hantverkshjälp.- Det blir inte lika fördelaktigt att använda sig av oseriösa aktörer och det är väldigt positivt för våra medlemsföretag, säger Wellhagen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro