ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rotavdrag – för pool på rivieran

Leif Oldenburg och John Lindblom · 25 Sep 2011
Uppdaterad 26 Sep 2011
Många svenskar beviljas rotavdrag för semesterhus utomlands. Exempelvis i franska Nice.

Många svenskar beviljas rotavdrag för semesterhus utomlands. Exempelvis i franska Nice. Foto: Lionel Cironneau/ap/scanpix


Hundratals svenskar beviljas rotavdrag – för renoveringar utomlands. Helt absurd”.

klar

Artikellänk är kopierad

Skatteverkets rotavdrag gör succé. Även utomlands bland svenskar som behöver ny fräsch köks-ö eller kakla om i badrummet. Enligt skatteverkets egen uppskattning handlar det årligen om uppemot 1 000 ansökningar om rotavdrag för byggprojekt utomlands. Enbart rotavdragen utomlands kostar Skatteverket mångmiljonbelopp varje år. – Så länge semesterhuset ligger inom EU är det fritt fram för alla. Det gäller samtliga som betalar inkomstskatt i Sverige, upplyser rättsexperten Pia Blank Thörnroos, hos Skatteverket. I takt med att allt fler svenskar får reda på att rotavdraget även gäller utomlands har fler och fler svenskar lämnat in ansökan till Skatteverket ”rotavdragskontor” i Västervik. I första hand söker svenskar rotavdrag i Frankrike och Spanien men även andra eu-länder förekommer. Renovering av kök, badrum samt fasad och takomläggningar dominerar i ansökningarna. Tidigare i somras  beviljades en familj i Täby rotavdrag för diverse reparationer invändigt på deras semesterhus i spanska Costa Dorada där enplansvillan bland annat behövde fasadrenoveras, ny köksö och nytt kakel i badrummet. En annan stockholmare bosatt på Lidingö har ett semesterhus utanför franska Nice med en mindre inomhuspool som behöver totalrenoveras. Han skall inom kort skicka in en ansökan om rotavdrag med franska hantverkare inblandade. – Jag hörde talas om att rotavdraget kunde användas för detta om poolen tillhörde fastigheten inomhus. Inget att tveka om, säger han. – Det är helt absurd att svenska skattepengar ska användas till poolbyggen på Rivieran. Det är väldigt långt från ursprungstanken att avdraget skulle skapa jobb i Sverige, säger Martin Klepke, politisk redaktör på LO-tidningen. – Det här handlar ju snarare om jobbexport. Men nere på Rivieran blir de säkert glada.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg och John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro