ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rött kött ökar risk för cancer

TT · 9 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den som äter mycket rött kött och processade charkvaror löper betydligt ökad risk att drabbas av tarmcancer.

Världscancerfonden (WCRF) rekommenderar därför enskilda personer att inte äta mer än 500 gram i veckan av kött från nöt, gris, lamm och get, och att avstå helt från processade charkvaror som korvar och pastejer.Det är slutsatserna av en WCRF-rapport som bygger på genomgång av 7 000 forskningsrapporter från 1960-talet och framåt.

Experterna har kommit fram till att risken för tjock- och ändtarmscancer är 30 procent större för dem som äter mest kött, jämfört med dem som äter minst. Lika övertygande är bevisen för riskerna med processade charkvaror, skriver Svenska Dagbladet.– Detta är en väldigt seriös och bra genomgång som vi måste studera noga, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till tidningen. Hon påpekar dock att svenskarna redan har en ganska måttlig köttkonsumtion, samtidigt som rött kött är en bra källa till viktiga näringsämnen, inte minst för gravida kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro