ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rudin lämnar politiken: Jag har alkoholproblem”

TT // Clarence Frenker · 5 Feb 2014
Uppdaterad 5 Feb 2014

Socialdemokraternas toppnamn Tomas Rudin har åtalats för att ha snattat en flaska whisky på Systembolaget. Nu lämnar han politiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

Tomas Rudin lämnar politiken efter snatteriskandalen. Det säger den socialdemokratiske oppositionsborgarrådet i Stockholm i en intervju i Expressen.

– Jag har alkoholproblem, säger han till Expressen.se

Det var i lördags som Tomas Rudin (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, greps av väktare utanför Systembolaget i Farsta.

►Överläkare: Politiker särskilt utsatta

Nu åtalas han i Södertörns tingsrätt för snatteri, avslöjar Aftonbladet på onsdagen.

Åklagaren skriver i stämningsansökan: ”Tomas Rudin begick gärningen med uppsåt att stjäla.”

I förhör berättar väktaren, som arbetar civilklädd, hur hon såg Rudin komma in på spritavdelningen.

Efter att ha valt ut en flaska whisky – av märket Highland Park som kostar 502 kronor – ska han sedan ha gått bakom en hylla och satt sig på huk. Där ska han ha stoppat flaskan innanför jackan och under den vänstra ärmen och rest sig upp, varpå deras blickar möttes.

Väktaren berättar vidare att Tomas Rudin därefter gick fram till en personal och frågade något innan han hämtade två flaskor alkoholfritt som han betalade i kassan och gick ut.

Efter att ”misstänkt passerade sista betalningsmöjlighet” gick väktaren enligt egen utsago fram till Rudin utanför butiken, legitimerade sig och bad honom följa med.

Han fördes sedan till ”avräket” där han fick invänta polis.

Tomas Rudin erkänner handlingen men uppger att han inte hade för avsikt att stjäla.

I förhör berättar han att han var stressad, hade händerna fulla och därför stoppade whiskyn under jackan och glömde att betala.

Tomas Rudin berättar nu för TT att han har alkoholproblem och att det är orsaken till att han gömde whiskyflaskan.

– Jag skäms så fruktansvärt för min alkoholism – det är svårt att säga det ordet – och jag kan inte leva med alla de här frågorna, att alla undrar, så det är lika bra att hugga huvudet av det här och försöka ta tag i det, säger Rudin. Han kommer nu att sjukskriva sig och söka omedelbar hjälp för sina alkoholproblem.

– Jag höll upp i tio år och började sen dricka litet grann och tyckte att jag hade en balans, men nu är det uppenbart att det har spårat ur, säger Rudin till TT. 

– Jag ska nu ta tag i det här och försöka reda ut en hel del problem som är runt den här situationen som har uppstått. Rudin säger att han har fått mycket stöd från partikamrater han varit i kontakt med, men kan inte svara på frågan om han har fortsatt politiskt förtroende.

– Hur det går vidare vet jag inte, det måste partiet ta ställning till, det kan jag själv inte ha någon åsikt om, säger Tomas Rudin. Något annat besked hittills än att han måste ta tag i sina problem har han inte fått från partiet, säger han till TT. 

Från socialdemokratiska partiet i Stockholm är man nu helt fokuserad på att stödja Tomas Rudin.

– Det viktiga nu är att Tomas får allt stöd han behöver för sin sjukdom som det här faktiskt handlar om. Det är väldigt svårt för en person att ta ett sådant här steg. Vi är nu helt inriktade på det och på Tomas hälsa, allt annat får anstå, säger Olle Burell, som är kommunsekreterare.

klar

Artikellänk är kopierad

TT // Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro