ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rullstolsburne Johan: "Har aldrig varit med om något så kränkande"

Åsa Larsson · 28 Feb 2016
Uppdaterad 28 Feb 2016
Kompisarna Johan Bramstång och Kevin Nordfors, som båda sitter i rullstol, skulle ta en öl, men fick inte komma in på krogen.

Kompisarna Johan Bramstång och Kevin Nordfors, som båda sitter i rullstol, skulle ta en öl, men fick inte komma in på krogen. Foto: Montage/TT/Privat


Johan Bramstång och Kevin Nordfors, båda rullstolsburna, blev illa bemötta och fick inte komma in på krogen i Upplands Väsby. Kränkande, tycker de. Krogägaren menar att det inte fanns plats.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Bramstång, 23, och Kevin Nordfors, 23, satt hemma i Upplands Väsby i lördags och funderade på vad de skulle göra. De bestämde sig för att ta en öl och begav sig med sina assistenter till krogen White Horse Väsby vid 22-tiden.

Där mötts de av beskedet att de inte är välkomna och att baren var bokad, berättar Kevin Nordfors. 

– En servitör säger till våra assistenter att "dom är inte välkomna".►LÄS MER: Emelie tvingades av bussen – för att hon sitter i rullstol Sedan kom ägaren dit.

– Han riktar direkt sin uppmärksamhet mot våra assistenter och säger att "dom får inte plats här". Och då menade han alltså mig och min kompis, säger Johan Bramstång.

Johans assistent ifrågasatte varför ägaren inte vänder sig direkt till Johan och Kevin.

– Men han ger inget svar på det utan mal på om att vi måste gå därifrån. "Dom får inte plats".

Hur upplevde du det?

– Jag har aldrig varit med om något så kränkande. Jag är en väldigt talför person och kan tala för mig själv.

Johan Bramstång är mycket kritisk till bemötandet. Han sitter i styrelsen för Unga rörelsehindrade.

– Vi jobbar för att alla ska vara välkomna överallt oavsett funktionsnedsättning eller inte. Assistenten påpekade att det fanns ett tomt bord, men ägaren sade att det var reserverat. Johan och Kevin är rullstolsburna och ägaren menade även att deras permobiler i så fall skulle blockera nödutgången.  ►LÄS MER: Rullstolsburna Tove, 16, såg inte scenen – då ryckte hårdrockarna in Krogägaren Issa Aslan håller inte med om bilden av det som hände.

– Jag förstår att de tycker att det är jobbigt att de inte kan göra som alla andra människor och bara gå in på en krog och ta en bira, men ibland är det fullt, säger han.

Issa Aslan menar att Johan och Kevin inte blivit nekade att komma in och att han inte sagt att de inte var välkomna.

– Det enda jag har sagt till dem är att det är jättemycket folk och fullt överallt. Det finns ett bord men där kan ni inte ha era rullstolar eftersom det är vid en nödutgång.

Hur kom det sig att du inte pratade direkt med killarna?

– Jag pratade bara med ena assistenten eftersom han pratade med oss.

Han menar att sällskapet borde ha ringt i förväg och sagt att de skulle komma.

– Vi måste tänka på våra gäster, på vår säkerhet. Och jag kan ju inte flytta på folk som bokat bord och redan sitter och äter.►LÄS MER: Jeanette kastades av färdtjänstbussen Johan och Kevin valde att lämna utestället och sällskapet gick vidare till en annan krog i stället. 

– Där blev vi jätteväl bemötta, det var raka motsatsen, säger Johan Bramstång.

Nu tänker Johan Bramstång och Kevin Nordfors kontakta Diskrimineringsombudsmannen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro