ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Rumäner dummare än vi skandinaver"

TT · 13 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Rumäner och bulgarer är inte lika kvicktänkta som skandinaver. Därför bör östeuropéer inte heller ha samma inflytande i EU som skandinaver.

Salvan kommer, kanske inte oväntat, från en medlem i det främlingsfientliga Dansk folkeparti.

EU-parlamentarikern Mogens Camre tycker inte att det är rättvist att Bulgarien och Rumänien har fler platser i EU-parlamentet än Danmark, Finland och Sverige. Hans uttalanden har väckt ramaskri i den europeiska församlingen, skriver danska Politiken.

Tidningen har tagit del av en intervju som Camre haft med det franska radiokanalen RFI där Camre betecknar de båda östländerna som "gammaldags och osunda".– Rumänien och Bulgarien har fler röster än Danmark, Sverige och Finland och ärligt talat tycker jag att vi är mer kvicktänkta än vad de är, säger han.

Ledamöter från länderna kallar Camres uttalanden för rasistiska, barnsliga och diskriminerande.

Danska EU-parlamentariker säger ironiskt att just Camre kanske borde avhålla sig att tala om intelligens och att Dansk folkeparti kanske borde vara särskilt tacksam över att det inte är intelligensen som avgör ett lands mandat i EU-parlamentet.

Men Camre har stöd av ledaren för Dansk folkeparti, Pia Kjärsgaard:– Vi måste ju ändå konstatera och erkänna att Danmark ligger på en helt annan nivå än de östeuropeiska länderna, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro