ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rumänien skickade poliser till Sverige för att lösa tiggarproblemet”

Aron Andersson · 29 Jan 2014
Uppdaterad 29 Jan 2014

Rumänien skickade två poliser till Sverige lösa tiggarproblemet”. Det framgår av en mejlväxling mellan svenska ambassaden i Bukarest och Utrikesdepartementet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

När två FP-toppar föreslog att Rumänien skulle betala notan för de socialtjänstkostnader som uppstår kring landets migranter i Sverige var det många som protesterade. Nu visar det sig att landet redan i december försökte hjälpa till genom att skicka två poliser till Stockholm.

I ett mejl från svenska ambassaden i Bukarest till Utrikesdepartementet beskrivs samarbetet med Rumänien utifrån ett samtal med Ioana Bivolaru, chef för det rumänska utrikesministeriets EU-enhet:

”Bivolaru var orolig över den inrikespolitiska debatten i Sverige kring rumänska tiggare och betonade att den rumänska regeringen ville samarbeta med SE för att lösa eller åtminstone minska tiggarproblemet. Bivolaru nämnde att detta varit skälet till att man skickat två rumänska poliser till Stockholmspolisen inför julhelgen.”

Enligt Peter Enell på Stockholmspolisen låg fokus under besöket dock inte på just tiggare. – De var här i fem, sex dagar före jul och de var självinbjudna. De hade önskat att få komma hit och dela med sig av sin kunskap om fickstölder och hjälpa till i det operativa arbetet med det, säger han.

Så det handlade inte om att minska problemet med tiggare? – Jag kan säga såhär, en del tror att det hänger ihop. Men vi har diskuterat, och de tycker de också, att tiggare är tiggare och tjuvar är tjuvar. Ibland kan någon utge sig för att vara tiggare för att kunna stjäla, men det ska man inte blanda ihop. Man ska inte misstänkliggöra tiggare för att vara tjuvar så lättvindigt. 

Enligt mejlet från Sveriges ambassad till UD har Rumänien även skickat poliser till Tyskland där problemet med tiggare beskrivs ha minskat efter denna åtgärd. – Vi har inte jobbat på det sättet. De länderna har haft besökt under längre perioder i flera veckor. Sådana operativa insatser har vi inte planerade här, säger Peter Enell.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro