ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Runheim: "Tar du guld i OS är allt möjligt"

Claes Runheim · 5 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns få saker jag går i gång så hårt på som Olympiaden. OS är och förblir störst. Historien, elden, ringarna, triumferna, rekorden, tårarna, steroiderna, skandalerna och, förstås, politiken

Det som ändå fascinerar mest med OS är ögonblicket. På hundradelen är det dags och på hundradelen är det över. Att som idrottare hantera just det i det största evenemanget av alla, det är värt beundran. Jag har själv alltid sysslat med idrott och vet hur svårt det är att vara bra när man ska vara det. Jag vet hur svårt det är att hålla sig frisk och skadefri. Jag vet hur svårt det är att få ut absolut max precis när man ska. I mitt fall har det aldrig handlat om OS, utan snarare om ett mindre glamoröst terränglopp som absolut ingen bryr sig om. 15 kilometer över rötter och stenar i en skog som absolut ingen vet var den ligger. Ändå är det svårt, skitsvårt. Tänk er då OS 2008. Tänk att ha tränat ett helt liv med siktet inställt. Alla förväntningar, tvivel, strålkastare, kameror, all ångest. På ett enda ögonblick ska allt ut. Nu är det bara upp till dig. Ta ett djupt andetag. Get set! Släpp loss kraften. Lycka till. Fyra år till nästa chans. Det är skönt att man kan sitta framför tv:n och hylla och såga. Det känns enklare på något sätt.OS är också udda grenar på udda tv-tider. Plötsligt ringer klockan 3.15 och plötsligt sitter man och glor på något relativt ointressant. Parhoppning från tremeterssvikten, kanotslalom, liggande skytte i blyväst eller varför inte landhockey!  Ärligt, med full respekt för alla idrottare, men jag är ringa intresserad av till exempel bågskytte. Men är det OS så tittar man. Folk sitter och tar in något som de egentligen struntar fullständigt i. Om nu inte en svensk tar guld.Du kan ta guld i vad som helst, men gör du det i OS. Då är du framgångsrik på allvar. Det är därför en lerduveskytt skulle kunna sopa banan på Idrottsgalan. Gör du det i OS är allt möjligt. Tack förresten till Coubertin för orden ”det viktigaste är inte att segra utan att kämpa väl”. Visserligen kvalificerat nonsens eftersom det viktigaste alltid är att vinna när det gäller tävling.

Men utan hans bevingade hade vi inte fått den dos humor vi får vart fjärde år. En icke simkunnig man från Guinea-land som är nära att drunkna, eller en kvinna från Allah-land i burka som ger allt på 100 meter, men aldrig är ur blocken innan övriga är i mål. Till sist. Jag ser gärna individuella markeringar mot regimen i Kina under spelen. Ibland är olydnad bra och bättre läge till protest är svår att hitta. Idrott och politik hör nämligen ihop.

+ 50 tums hd plasma mitt i augustinatten!

– Hälsporre! 

klar

Artikellänk är kopierad

Claes Runheim
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro