ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ruschen över för fastighetsmäklarna

TT · 24 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Det må vara skakigt på fastighetsbranschen, men studenterna fortsätter att välla in till fastighetsmäklarutbildningarna. Räkna med hård konkurrens om jobben, säger Arbetsförmedlingen.

Det ser allt kärvare ut på fastighetsmarknaden. Det tar allt längre tid att sälja bostäder, kunderna är mer kräsna och flera bedömare tror på fallande bostadspriser. Men till högskolornas fastighetsmäklarutbildningar är det fortfarande ett starkt tryck. Inför höstens antagning till de cirka 450 utbildningsplatserna på landets högskolor har drygt 5 000 ansökningar skickats in, visar TT:s genomgång.

Linda Pärlemo, analytiker på Arbetsförmedlingen, har följande råd till dem som funderar på att bli fastighetsmäklare:– Räkna med att ha många att konkurrera om jobben med. Känner man att man brinner för det, så ska man självklart satsa på det, men tro inte att det kommer att vara plättlätt att få jobb sen.

Arbetsförmedlingen tror att arbetslösheten bland fastighetsmäklarna ökar framöver.– Det är inte en lika gynnsam arbetsmarknad, milt uttryckt, som det har varit de senaste åren.

Hushållen har blivit betydligt försiktigare med att investera i bostäder. Det har kylt av den heta bostadsmarknaden, och det drabbar ju mäklare givetvis, säger Linda Pärlemo.Malmö högskola är ett av de ställen dit flest som har velat bli fastighetsmäklare har sökt sig inför höstens antagning. Skolan har två fastighetsmäklarutbildningar, en tvåårig och en treårig.

Flest platser, 70 stycken, finns på det långa programmet, som startade för två och ett halvt år sedan.– Det tvååriga programmet innehåller allt som fastighetsmäklarnämnden kräver för att bli registrerad som mäklare. Men vi tycker inte att det räcker, därför startade vi det treåriga programmet. Man får en kandidatexamen i fastighetsvetenskap vilket gör att marknaden blir bredare. Det är så vi tar vårt ansvar, säger Lotta Segergren, programansvarig.

Enligt henne är svårigheten inte att få jobb som fastighetsmäklare när väl utbildningen är klar.– Grejen är konkurrensen om objekten när man jobbar som fastighetsmäklare. Det är då kompetensen är viktig eftersom de flesta jobbar på provision.

– Men om det blir en nedgång som det ser ut att bli nu, då påverkar det självklart konkurrensen om jobben. Och då är den treåriga utbildningen en bra investering, säger Lotta Segergren.

Intresset för utbildningarna har minskat något sedan förra året, men är fortfarande långt större än antalet studieplatser. Lotta Segergren tror att det osäkra läget på fastighetsmarknaden kan ha påverkat.– Jag hade inte blivit förvånad om det hade blivit en större nedgång.

På fem till tio års sikt kommer det att utbildas betydligt fler fastighetsmäklare än vad arbetsmarknaden efterfrågar, enligt Arbetsförmedlingen. Ett visst rekryteringsbehov kommer att finnas kvar eftersom många mäklare går i pension, men det kommer gott och väl att täckas av det stora antalet nyutbildade mäklare.– Håller intresset (för utbildningarna) i sig och det kommer ut lika många så kommer det att bli kärvt att få jobb, säger Linda Pärlemo.

Den mörka bilden av fallande bostadspriser och färre jobb delas dock inte av Svensk Fastighetsförmedling, andra största mäklarfirman i branschen.– Det går bra. Vi rekryterar fortfarande i samma takt som föregående år, det vill säga 250 nya medarbetare. Vi har ett ständigt rekryteringsbehov över hela landet, säger Elisabeth Fogelström, rekryteringschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Men visst kommer det att gå långsammare på bomarknaden framöver.– Man får som mäklare anstränga sig lite mer för att hitta kunder.

Att det skulle vara möjligt att trycka in hur många mäklare som helst i en mäklarfirma för att de jobbar på provision, stämmer inte, enligt Elisabeth Fogelström.– Så funkar det inte för man har ett arbetsgivaransvar. Det finns ingen poäng med att trycka in folk i en butik för då får du hög personalomsättning och dåligt rykte.

"Glad att jag inte går ut nu"

– Jag är glad att jag inte går ut nu, säger Yessika Thornsäter, 23 år, som läser till fastighetsmäklare vid Malmö högskola.

– Många av mina kompisar som läst två år och som gått ut nu har det ganska tufft. Det finns ganska mycket objekt till salu, men det tar ganska lång tid att sälja dem, säger hon.Nästan alla av kamraterna har ändå fått jobb, men det krävs kontakter. Yessika tror inte heller att det kommer att bli svårt för henne att komma ut på arbetsmarknaden.- Jag tror att folk alltid kommer att behöva ha mäklare. Det är tryggare än att försöka sälja något själv.Yessika Thornsäter går långa, treåriga, fastighetsmäklarprogrammet på Malmö högskola. Hon har ett år kvar till examen och har redan varit ute på en tio veckor lång praktik, vilket har gett henne en bra bild av jobbet.

Tycker du att utbildningen har gett dig de kunskaper du behöver?– Absolut, det tycker jag att den gör. Man skulle kunna ha mer försäljningsteknik, men det får man ofta på företaget. Det är svårt att sitta med påhittade historier i skolan.Att i framtiden jobba på provision skrämmer henne inte.– Det känns rätt bra. Jag förespråkar nog hellre en bit fast och en del i provision. Men jag tycker ändå om systemet där man kan påverka sin egen lön.Yessika valde den treåriga linjen eftersom den är bredare, och öppnar för arbete inom både bank- och försäkringsbranschen.– Jag känner att det kanske finns en chans att jobba med något annat om man skulle tröttna, men mitt mål är att jobba som mäklare.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro