ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Rusning efter råttor efter "Råttatouille"

Mikael Silberstein · 26 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Råttan Remy gör succé på bio. Nu vill alla ha en egen råtta - försäljningen väntas öka explosionsartat. Fast risken finns att råttorna lämnas att dö när barnen tröttnat.Den söta dataanimerade råttan Remy har huvudrollen i filmen Råttatouille. I Frankrike har filmen lett till att allt fler skaffar tama råttor. Nu oroas Johan Lundin på Råtthjälpen för att även svenska familjer ska impulsköpa råttor. – Föräldrar måste förstå att det krävs både kunskap och tid för att skaffa råtta. Många tröttnar och kastar ut råttor i trädgården och då dör en del.

Föreningen har omkring 40 aktiva i landet och omplacerar ungefär 70 per år. Just nu finns det långa kölistor på råttor som väntar på ett nytt hem. En del övergivna råttor måste avlivas. – Råttor kräver mer tid än en hamster. De är jätteintelligenta och behöver röra mycket på sig. Det är flockdjur som hjälps åt och tvättar varandra. Du behöver minst två. Johan Lundin berättar att tamråttor är väldigt renliga djur och att de mår bäst när de får springa fritt i bostaden.

Just nu har han tre omplacerade råttor hemma. De har en svår bakgrund och är lite aggressiva. – Jag försöker ge de lite kärlek och ändra deras beteende. Mitt mål är att rädda några råttor från att avlivas och att folk ska börja se djur som individer.

I djuraffären Noaks ark på Södermalm är man förberedd på en Remyeffekt.– Det är klart att försäljningen kan öka nu. Då får vi ta in fler råttor, säger butikschef Marie Larsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Silberstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro